Reciklaža u funkciji očuvanja prirode i podsticanja maštovitosti

0

FOČA – U reciklažnom maskenbalu Osnovne škole „Sveti Sava“ ulicama Foče šetali su grozdovi od balona i od korneta za jaja, semafori, roboti i magične kocke od kartonskih kutija, jesenje lišće i jarko sunce, blješteće rakete od folije i mnoštvo drugih kreativnih izraza djece i njihovih nastavnika i vaspitača.

U maskenbalu je učestvovalo više stotina učenika centralne i područnih škola iz Miljevine i Dragočave, kao i djece iz Vrtića „Čika Jova Zmaj“.

Maskenbal je tradicionalno organizovan u okviru Nedjelje djeteta, a drugu godinu zaredom imao je reciklažni karakter, čime ova fočanska škola nastoji da skrene pažnju javnosti na značaj očuvanja životne sredine ponovnim korišćenjem već upotrebljenih materijala, kao i na važnost razvoja kreativnosti kod učenika.

Đaci, nastavnici, djeca iz vrtića i vaspitači osmislili su zanimljive i maštovite maske od kartona, plastičnih kesa i flaša, novinskog papira i drugih materijala.

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ Jelena Čančar rekla je da žele na ovaj način da ukažu da se razni otpad može ponovo iskoristiti.

„Na taj način razvijamo i kreativnost kod djece. Osim što skrećemo pažnju na očuvanje životne sredine, smatramo da je ljepše i prirodnije, pogotovo u ovom vremenu kada su roditelji opterećeni materijalnim problemima, da se na ovaj način razvije mašta i sa malim ulaganjem napravi nešto lijepo“, navela je Čančareva.

Ona je istakla da u školi nastoje, kako u redovnoj nastavi, tako i na sekcijama, da podstiču djecu da što više koriste reciklažu.

„Dosta toga što uče mogu da naprave, razne modele iz biologije i hemije, tako da se trudimo da skrenemo pažnju da ne mora sve da se kupi, da se igračka i društvena igra mogu napraviti od starih kartona i papira, toga bar ima napretek. Uz malo boja i mašte, djeca čuda naprave“, navela je Čančareva.

Učiteljica u područnom školskom odjeljenju u Dragočavi Jelena Simović rekla je da tokom školske godine djeca u školi prave od reciklaže zanimljive duštvene igre.

„Od kartona smo pravili stoni fudbal, od plastičnih boca `Čovječe, ne ljuti se` i kuglanu, a od čepića razne igre na stolu. Djeca često daju ideje i podstaknu da to bude još bolje i maštovitije“, rekla je Simovićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare