Realizovati tri strateška pravca iz programa razvoja opštine

0

ISTOČNO SARAJEVO – Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo na lokalnim izborima u oktobru LJubiša Ćosić najavio je da će cilj stranke čiji je kandidat i njega lično, ako dobiju povjerenje građana, biti realizacija tri osnovna strateška pravca iz Programa razvoja opštine u narednom periodu. Ćosić je na konferenciji za novinare, nakon potpisivanja koalicionog sporazuma opštinskih odbora SNSD-a, Srpske radikalne stranke “Dr Vojislav Šešelj”, Saveza za demokratsku Srpsku i Srpske narodne stranke, istakao da je zapošljavanje prvi strateški pravac i ujedno najveći problem ne samo u opštini, već i u cijeloj Republici Srpskoj.


“Nisu tačne tvrdnje da opština kao nosilac lokalne vlasti ne može da učestvuje u projektima i programima zapošljavanja stanovništva u opštini. U prethodnom periodu lokalna vlast je veoma malo radila na tome, a i za ono što je rađeno pokazatelji su veoma loši”, tvrdi Ćosić.

On je naveo da je 2008. godine na području opštine bilo 980 nezaposlenih, a sada ih je 1 280, kao i da je 2008. bilo 5 500 zaposlenih, a sada ih je 4 700.

Prema njegovom mišljenju, opštinsko Odjeljenje za privredu može da bude nosilac razvoja u oblasti zapošljavanja.

“U našem programu postojaće dijelovi koji će govoriti o direktnim subvencijama radnih mjesta privrednicima, pomoć privrednicima u dobijanju kredita, prije svega Investiciono-razvojne banke. Indirektna pomoć je olakšavanje poslovanja privatnim preduzećima na području opština”, pojasnio je Ćosić.

On je naveo da je drugi strateški pravac razvoj infrastrukture, gdje je u proteklom periodu urađeno veoma malo.

“Opredijeljeni smo da završimo sve započete projekte adekvatnom realokacijom budžetskih sredstava i uz pomoć Vlade Republike Srpske – pozorište, sportska dvorana, galerija `Kućanski`”, naglasio je Ćosić.

Prema njegovim riječima, treći strateški pravac je administracija.

“Ne mislimo povećati broj radnika u administraciji, ali ni smanjivati. Ako bude efikasno raspoređena administracija može da odgovori potrebama stanovništva”, objasnio je Ćosić.

On je kao dodatak svemu ovome naveo i međuopštinsku saradnju.

“Danas imamo situaciju da grad Istočnon Sarajevo djeluje kao raštimovani orkestar. Imamo šest opština od kojih izabrani predstavnici ne sarađuju. Opština Istočno Novo Sarajevo u protekle četiri godine nema nijedan zajednički projekat sa susjednim opštinama Istočna Ilidža i Pale. Namjera nam je da realizujemo zajedničke projekte sa ovim opštinama”, najavio je Ćosić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments