Realizacija projekta „Kulturna i pedagoška misija pozorišta“

0
Vitomir Mitrić Forum teatar

ISTOČNO SARAJEVO – Produkcija „Forum teatar“ iz Istočnog Sarajeva, u okviru projekta decentralizacije kulture i pozorišne umjetnosti u Republici Srpskoj, održaće prvu radionicu u ovom ciklusu 25. septembra u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Trnovu.

Umjetnički direktor „Forum teatra“ Vitomir Mitrić rekao je Srni da projekat „Kulturna i pedagoška misija pozorišta“ ulazi u završnu fazu, a realizuje ga „Forum teatar“, uz finansijsku podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske od dijela prihoda od igara na sreću.

On kaže da će projekat biti realizovan u opštinama Trnovo, Han Pijesak, Kalinovik, Vlasenica, Milići i Istočni Stari Grad.

„Zahvaljujući osmišljenoj kulturnoj politici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, i ove godine provodimo projekat decentralizacije kulture u Srpskoj. Osmislili smo složen, ali praktičan projekat čiji je cilj edukacija mlade pozorišne publike“, ističe Mitrić.

Prema njegovim riječima, i naziv projekta „Kulturna i pedagoška misija pozorišta“ upućuje na ozbiljan proces koji je od presudnog značaja za sva dalja pozorišna iskustva u pripremi djece za susrete sa umjetnošću, koji im predstoje u njihovom razvoju i obrazovanju.

„Projekat obuhvata nekoliko segmenata, i to pozorišne predstave za djecu, kreativne radionice sa prezentacijom, edukativni čas ‘Kako zamišljamo pozorište?’, te forum za istraživanje o temi ‘Pozorište za djecu, kao uvođenje u kulturu'“, precizirao je Mitrić.

On dodaje da su pozorišne predstave različitim izražajnim sredstvima sa lutkarskim elementima zasnovane na iskustvima pozorišne umjetnosti za djecu koje utiču na proširivanje vokabulara djece i pomažu artikulaciju njihovog mišljenja, razvijaju kreativnost, estetsku osjetljivost i stvaralačku intuiciju.

U projekat su uključene osnovne škole i ustanove kulture u ovim opštinama, što je od posebnog značaja za stvaranje mreže organizacija koje rade na istoj misiji, a to je decentralizacija kuluture i pozorišne umjetnosti za djecu.

Prvi segment projekta, igranje predstava za djecu realizovan je u maju. Lutka scena „Pepino“ iz Niša u Kalinoviku i Istočnom Starom Gradu odigrala je predstavu „Put oko sveta“ u režiji Nebojša Jovanovića.

Pozorište „Teatrilo“ je odigralo predstavu „Zlatokosa u svetu čuda“ u režiji Cvetina Aničića u opštinama Trnovo, Han Pijesak i Vlasenica, a u Milićima je odigrana predstava „Carski pevači“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, čiju režiju potpisuje Irena Tot.

„Sljedeći segment projekta sa ciklusom radionica biće realizovan tokom ovog i narednog mjeseca kako bi djeci pružili mogućnost da kroz kreativnu igru dođu do novih i uzbudljivih saznanja, te odrastaju u zdravom i kreativnom okruženju koje može ispuniti sve njihove razvojne potrebe“, naveo je Mitrić.

Rukovodilac ovih kreativnih radionica Ankica Avramović-Mitrić, scenograf i kreator lutaka u „Forum teatru“, omogućiće djeci da stvaraju jedinstvene kreacije lutaka i prezentuju svoje kreativne ideje.

Edukativni čas „Kako zamišljamo pozorište?“ realizovaće Mitrić, filmski i pozorišni reditelj, koji će na pristupačan i djeci zanimljiv način prezentovati ovu interesantnu temu.

„Forum teatar“ će provesti i anketu o realizovanim programima i brižljivo evidentirati sve utiske, te napraviti kratke video-klipove i fotografije sa kreativnih radionica radi studije i istraživanja teme „Pozorište za djecu kao uvođenje u kulturu“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare