Realizacija projekata u okviru regionalnog programa

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predstavnici „Forum teatra“ iz Istočnog Sarajeva, sokolačkog Planinarskog društva „Glasinac“ i Fudbalskog kluba „Sokolac“ potpisali su ugovore o realizaciji projekata, za šta su sredstva obezbijeđena u okviru drugog Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu, uz sufinansiranje grada Istočno Sarajevo.

Jučerašnjim potpisivanjem ugovora ozvaničen je početak realizacije odobrenih projekata ove tri nevladine organizacije sa područja Istočnog Sarajeva, koje su ispunile uslove javnog poziva, raspisanog početkom marta.

Projekat „Izazovi za mlade“ – suzbijanje maloljetničke delinkvencije, koji sprovodi „Forum teatar“ iz Istočnog Sarajeva, fokusiran je na promociju zdravog načina života i podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti kod dječaka i djevojčica, objavljeno je na interent stranici grada.

Tokom realizacije projekta biće održane edukacije o temama koje imaju veliki društveni značaj, u vezi sa rodom, identitetom i maloljetničkom delinkvencijom, kao strategija za rješavanje važnih životnih problema mladih u periodu njihovog prelaska u doba rane zrelosti.

„Ovaj projekat će razviti različite mehanizme za aktiviranje mladih kroz vannastavne aktivnosti i aktivizam u klubu `E`, budi drug-ačiji`, kroz kreativne i edukativne radionice. Projekat obuhvata 160 učenika i učenica uzrasta od 14 i 15 godina iz dvije osnovne škole Istočnog Sarajeva, te 10 mladih srednjoškolaca, od 16 do 18 godina“, navode iz „Forum teatra“.

Projektom sokolačkog Planinarskog društva „Glasinac“ – „Romanija više od planine“ predviđeno je uređenje jednog od najatraktivnijih izletišta vidikovca Crvene stijene, i to pješačkih staza, koje će biti dodatno obezbijeđene metalnom sajlom i ogradom, kao i postavljanje klupa za odmor i korpi za otpatke.

Sekretar Planinarskog društva „Glasinac“ Vera Mijatović istakla je da će u realizaciju projekta biti uključen veći broj mladih, ali i građani svih generacija, koji će, kroz različite edukativno-rekreativne sadržaje u prirodi, dobiti i prostor za sticanje brojnih vještina, druženje, razonodu i zabavu.

„Želimo da kroz projekat u saradnji sa planinarskim društvima koja djeluju na području Istočnog Sarajeva predstavimo sve aktivnosti koje bi pozitivno uticale i opredijelile građane da borave u prirodi i čuvaju prirodna bogatstva koja nas okružuju, ali i da izgrade zdrav i odgovoran odnos prema prirodi“, navela je Mijatovićeva.

Ona je rekla da će projektom prioritetno biti obuhvaćeno oko 200 planinara sa područja Istočnog Sarajeva koji će prisustvovati takmičenju u planinarskoj orijentaciji i planinarskom pohodu.

Koordinator projekta „Afirmacija fudbala za djecu uzrasta od šest do 15 godina“ Zoran Jovović napomenuo je da će ovaj projekat obuhvatiti djecu sa područja opštine Sokolac, uključujući i djecu sa poteškoćama u razvoju, koja žele da se bave fudbalom.

„Cilj projekta je promocija fudbala kao jednog od najpopularnijih sportova među djecom tog uzrasta, ali, prvenstveno, i socijalizacija djece, druženje i zabava. Vjerujemo da će biti mnogo zainteresovanih i ovo će biti pristupačno i dostupno svima“, rekao je Jovović.

Drugi Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu finansira EU, a realizuje Razvojni program UN.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare