Razvijanjem psihosocijalnih vještina učenika preduprijediti nasilje u školama

0

ISTOČNO SARAJEVO – Neophodno je razvijati psihosocijalne vještine učenika da bi bilo preduprijeđeno nasilje u školi, istaknuto je u Istočnom Sarajevu na panel-diskusiji o ovoj temi.

Školski psiholog u Srednjoškolskom centru Istočna Ilidža Sanja Vasković navela je da u ovoj školi nema puno prijavljenih slučajeva nasilja, ali da je svaki, pa i najmanji broj, zabrinjavajući.

“Trudimo se da kroz radionice ohrabrimo djecu da prijave bilo koji oblik nasilja, ako on postoji”, naglasila je Vaskovićeva.

Ona je navela da su najčešći oblici nasilja među djecom nazivanje pogrdnim imenima i da je taj problem uspješno riješen, djeca su u ovom slučaju sama došla da potraže pomoć.

Vaskovićeva je pojasnila da današnja diskusija “Inovativni i naučno utemeljeni pristup u prevenciji nasilja i razvoju društva koje pokazuje nultu toleranciju prema svim oblicima nasilnog ponašanja” predstavlja završnu aktivnost projekta “Učestvovanje zajednice u smanjenju rodnih stereotipa u uklanjanja nasilja nad djevojčicama i ženama u BiH”, koji zajedno realizuju Forum teatar i ova školska ustanova.

Prema njenim riječima, projekat je trajao godinu dana, realizovan je u teškim i specifičnim uslovima, organizovanjem velikog broja radionica za učenike, onlajn, ali i u školi, gdje će i nastaviti da primjenjuju ono što su naučili.

Direktor Forum teatra Vitomir Mitrić napomenuo je da je projekat počeo u martu prošle godine, a da se današnjom diskusijom žele ponuditi odgovori na pitanja kao što su uloga i značaj predškolskih ustanova u razvoju stavova i znanja mladih, uloga osnovnih i srednjih škola u stvaranju bezbjednog okruženja, te povezivanje sa programom “Briga za svako dijete”.

On je naveo da se pristupom uspješnoj praksi ovaj program želi omogućiti i drugim školama, te da sveobuhvatni model koji je sproveden u Istočnom Sarajevu ponudi drugim gradovima širom Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments