Rasprava o javnom pozivu za dodjelu pomoći nezaposlenim borcima

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je da je na današnjem sastanku Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije najviše pažnje i rasprave izazvao javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći nezaposlenim demobilisanim borcima.

Savčić je, u pauzi sastanka, izjavio novinarima da se primjedbe odnose na to što realizacija javnog poziva ne ide kako je u njemu navedeno, do 5. maja.

On je rekao da će se nakon 5. maja formirati komisije koje trebaju da pregledaju zahtjeve, koje će kompletirane poslati Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite kako bi uslijedila isplata onima koji ispunjavaju uslove.

„Primjedba se odnosi na to da se u međuvremenu pojavilo više informacija iz više izvora od predstavnika državnih institucija, čak i o iznosu jednokratne novčane pomoći koja nije navedena u javnom pozivu, a čiji je osnovni cilj bio da se utvrdi broj naših nezaposlenih saboraca koji se nalaze u socijalnoj potrebi. Taj broj bi trebao da bude osnova za planiranje budućih davanja“, ukazao je Savčić.

Navodeći kako uvijek ima različitih mišljenja oko modaliteta koji se primjenjuju za poboljšanje položaja boračkih kategorija, Savčić je rekao da se na javni poziv za samozapošljavanje, koji je ove godine podignut na 10.000 KM po tražiocu sredstava, prijavilo pet puta više lica od onoga što je bilo objavljeno.

„Jedan od osnovnih zahtjeva boraca je da se mora naći rješenje za redovno mjesečno primanje nezaposlenih demobilisanih boraca, o čemu ćemo nastaviti razgovore u okviru ovog odbora, kao i u ostalim organima boračkih organizacija, pa i na Skupštini Boračke organizacije koju planiramo održati u drugoj polovini maja. O zaključcima najvišeg organa Boračke organizacije razgovaraćemo sa izvršnom vlašću kako bi te zaključke pretočili u konkretne programe i djela“, naveo je Savčić.

On je podsjetio da su sve opštinske i gradske boračke organizacije bile u obavezi da u roku od 90 dana od donošenja izmjena i dopuna Statuta Boračke organizacije Republike Srpske, sa njim usklade svoje statute.

„Problema u boračkoj organizaciji ima i to ne treba kriti. Neke stvari ne funkcionišu i mi to moramo rješavati. Skupština koja je pred nama je prilika da neke stvari apsolutno raščistimo. Korisnici prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite moraju biti oni koji su to istinski zaslužili“, istakao je Savčić.

Predsjednik Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić rekao je da ovaj javni poziv može biti polazna osnova da se definitivno dođe do broja najugroženijih demobilisanih boraca od prve do pete kategorije.

On smatra nedopustivim da se na javni poziv mogu prijaviti samo borci koji imaju prebivališta na teritoriji Republike Srpske, ističući da ima dosta saboraca, pripadnika Vojske Republike Srpske koji nemaju prava na određena boračka primanja jer žive u Federaciji BiH.

„Mi nismo odustali od naših zahtjeva od prošle godine da svaki nezaposleni demobilisani borac ispod 60 godina mjesečno prima borački dodatak u iznosu od pet KM po zoni borbenih dejstava, kao i za većom reprezentativnosti Boračke organizacije Republike Srpske, kao najjače organizacije, kojom bi se mnogo jače mogli boriti za svoja prava“, naglasio je Lalić.

On je rekao da se mišljenje demobilisanih boraca slabo čuje, ističući da tome treba da dođe kraj.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare