Raspisan konkurs za upis brucoša

0

Konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2015/2016. godini na javnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj objavljen je danas.

Predviđeno je da 3.380 studenta bude upisano na Univerzitet u Banjaluci, 2.928 na Univerzitet u Istočnom Sarajevu, 105 na Pravoslavni bogoslovski fakultet „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči, te 270 studenata na Visoku medicinsku školu u Prijedoru i 70 na Visoku školu za turizam i hotelijerstvo u Trebinju.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, na Akademiju likovnih umjetnosti sa sjedištem u Trebinju predviđen je upis 20 studenata, a Elektrotehnički fakultet 150. Na Ekonomski fakultet u Brčkom biće upisano 100 studenata, a Ekonomski na Palama 180, Mašinski 130, Medicinski 155, a Muzičkoj akademiji 53.

Na Pravnom fakultetu na Palama predviđen je upis 310 studenata, Poljoprivredni 216, Pedagoški sa sjedištem u Bijeljini 270, Saobraćajni u Doboju 220, Tehnološki u Zvorniku 169, a Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta na Palama 140.

Na Fakultetu za proizvodnju i menadžment u Trebinju predviđen je upis 55 studenata u prvu godinu studija prvog ciklusa, na Fakultet poslovne ekonomije u Bijeljini 215 studenata, a na Filozofskom falkultetu na Palama 545 studenata.

Prijavljivanje kandidata za upis počeće 22. juna, dok će polaganje prijemnog ispita biti obavljeno 29. juna.

Objavljivanje rezultata konkursa predviđeno je 1. jula, a upis primljenih kandidata vršiće se od 6. do 10. jula.

Osnovni uslov za upis na studijske programe prve godine prvog ciklusa studija je završeno četvorogodišnje srednjoškolsko obrazovanje u Republici Srpskoj i BiH, ili ekvivalentno obrazovanje u inostranstvu.

Redoslijed kandidata za upis na studijski program prve godine prvog ciklusa studija utvrđuje se na osnovu opšteg uspjeha postignutog u srednjem obrazovanju i rezultata na prijemnom ispitu ili ispitu za provjeru sklonosti i sposobnosti.

Na Univerzitet u Banjaluci pravo upisa nemaju kandidati koji na prijemnom ispitu ili ispitu za provjeru sklonosti i sposobnosti nisu ostvarili najmanje 15 bodova.

Kandidati prilikom prijave mogu konkurisati na dva studijska programa koji imaju isti kvalifikacioni ispit, s tim što će se prilikom prijavljivanja izjasniti koji je prvi, a koji je drugi studijski program.

Cijena školarine za redovne i vanredne studente na prvom ciklusu studija iznosi od 440 do 1.500 KM, što je kao i prethodnih godina.

Visokoškolske ustanove koje u prvom upisnom roku ne upišu dovoljan broj kandidata organizovaće drugi upisni rok, i to od 24. avgusta do 18. septembra.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare