Rasadničarima mjesečna stipendija od 100 KM

0

FOČA – Zanimanje rasadničar nakon više godina vraća se u Srednjoškolski centar Foča, i to kao deficitarno, pa će učenici koji ove godine upišu ovo usmjerenje šumarske škole, odlukom Vlade Srpske, primati stipendiju od 100 KM mjesečno uz plaćene putne troškove.

Direktor Srednjoškolskog centra Krsto Ivanović rekao je da će se ove godine upisati jedno odjeljenje rasadničara trećeg stepena od 20 učenika.

„Ovo je šumarski i poljoprivredni kraj, imamo šumarsku školu i za zanimanje rasadničara ispunjavamo sve uslove. Od opštine ćemo dobiti plastenik od 100 metara kvadratnih koji ćemo postaviti iza škole za praktični dio nastave, a nastavni kadar godinama posjedujemo“, rekao je Ivanović.

On je istakao da su, nakon završenog trogodišnjeg obrazovanja za rasadničara, velike mogućnosti za zaposlenje kako privatno, tako i u preduzećima koja se bave uzgojem sadnica šume i voća, te rasada povrća.

„Prije završe, prije dođu i do zaposlenja, mogu posao da obavljaju i samostalno, baveći se rasadničkom i plasteničkom proizvodnjom, proizvodnjom sadnica voća i sadnica za pošumljavanje, malinarstvom“, naveo je direktor fočanskog Srednjoškolkog centra.

Ivanović je dodao da će stipendija mnogo značiti djeci i roditeljima.

„U tom uzrastu 100 KM mjesečno je lijep izvor prihoda i učenici će znati da cijene taj novac“, ocijenio je Ivanović.

U Foči kao turističkom centru sa jedinstvenim prirodnim ljepotama, među kojima prednjače atraktivne destinacije Nacionalnog parka „Sutjeska“ i rafting rijekom Tarom, sve je više kampova, restorana i drugih ugostiteljskih objekata, pa je povećana tražnja za kvalifikovanom radnom snagom – konobarima i kuvarima.

Do 2012. godine u okviru Srednjoškolkog centra postojala je srednja ugostiteljska škola, čije obnavljanje je u planu, ali je problem, navode u školi, što poslodavci koji su zainteresovani da prime učenike na praktičnu nastavu, ne ispunjavaju uslove koje je propisalo Ministarstvo prosvjete, odnosno ne posjeduju mentore sa diplomom više škole za tu struku.

„Potrebno je da poslodavci obezbijede kvalifikovane mentore koji će raditi sa djecom i da izmiruju obaveze prema učenicima koji dolaze na praksu, odnosno da im plaćaju zakonom predviđeni procenat od prosječne plate“, rekao je Ivanović.

U školi se, ipak, nadaju da će uspjeti da uvedu zanimanje konobara i kuvara jer je, kako napominju, i poslodavcima u interesu da imaju školovanu radnu snagu sa poznavanjem stranih jezika, imajući u vidu sve veći broj stranih turista koji dolaze u Foču.

Srednjoškolski centar Foča ove godine planirao je da upiše ukupno 145 učenika, i to u tri odjeljenja gimnazije, i po jedno odjeljenje medicinske i ekonomske škole, te šumarskih tehničara i rasadničara.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare