Rajčević otvorio 18. Međunarodni simpozijum „Infoteh-Jahorina“

0

JAHORINA – Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević danas je otvorio 18. Međunarodni simpozijum „Infoteh-Jahorina“, čiji je organizator Elektrotehnički fakultet /ETF/ Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

On se založio za adekvatniju saradnju akademske i poslovne zajednice, te najavio da će za svaki pilot-projekat u sferi naučnoistraživačkog rada u Republici Srpskoj biti obezbijeđeno po 50.000 KM.

Prema njegovim riječima, inovacije i naučnoistraživački rad zaslužuju još veću pažnju zbog čega će resorno ministarstvo pokrenuti projekat „Sinergija“, koji treba da čvršće poveže naučne istraživače i privrednike.

Rajčević je istakao da informaciono-komunikacione tehnologije moraju da budu prioritet, zbog čega je u Vladi Republike Srpske formirano novo ministarstvo, na čijem je on čelu.

Dekan ETF-a Zoran LJuboje istakao je da je ova konferencija i dalje jedno od najznačajnijih okupljanja stručnjaka iz regiona koji se bave informacionim i komunikacionim tehnologijama i njihovom primjenom u raznim oblastima.

„Za ovogodišnju konferenciju prijavljeno je 177 radova, a na skupu će biti izloženo 148 radova, uz angažman 158 recenzenata. Zastupljena su 402 autora iz devet zemalja, a najviše ih je iz Srbije i BiH“, precizirao je LJuboje.

Prema njegovim riječima, odabrani radovi biće objavljeni u godišnjem zborniku radova ETF-a.

On je zahvalio pokrovitelju „Infoteh-Jahorina 2019“ Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i sponzoru kompaniji „Lanako“ iz Banjaluke, kao i brojnim donatroima i prijateljima konferencije za podršku i pomoć u organizaciji.

Učesnike ove trodnevne konferencije pozdravili su i uspješan rad poželjeli prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić i predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić.

Prorektor za nauku na Univerzitetu u Novom Sadu Stevan Stankovski održao je predavanje o temi „Kako unaprijediti naučnu produkciju na univerzitetima?“, a o temi „Pametni gradovi – koncept, izazovi i trendovi“, govorio je vanredni profesor na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu Dejan Drajić.

Projekat su prezentovali predstavnici Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo.

Simpozijum u hotelu „Bistrica“ okuplja stručnjake, naučnike, inženjere, istraživače i studente koji se bave informacionim tehnologijama i njihovom primjenom u oblasti sistema upravljanja, komunikacionih, proizvodnih i elektronskih sistema, elektroenergetike i drugih oblasti elektrotehnike i računarstva.

Glavne tematske oblasti Simpozijuma su: Računarski sistemi i softver, Komunikacioni sistemi i tehnologije, Energetski sistemi, Proizvodni sistemi, Sistemi upravljanja, Elektronski sistemi.

Organizator skupa je Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu u saradnji sa elektrotehničkim fakultetima iz Banjaluke i Beograda, Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada, Elektronskim fakultetom iz Niša i tehničkim kosponzorstvom Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike.

Prvi simpozijum „Infoteh-Jahorina“ održan je na Jahorini 2001. godine, kada je šest kompanija predstavilo svoje proizvodne i razvojne programe iz oblasti telekomunikacija, energetske elektronike, elektroenergetike, automatizacije i upravljanja procesima. Tada su predstavljena 53 rada.

„Infoteh-Jahorina“ privlači znatan broj učesnika uglavnom sa zapadnog Balkana, održava dobar kvalitet i broj prijavljenih i prezentovanih radova.

Simpozijum danas predstavlja jedan od vodećih skupova u regionu posvećenih oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija i njihovoj primjeni u različitim oblastima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare