Radović: Izuzetna čast i priznanje za dosadašnji rad

0

ISTOČNO SARAJEVO – Profesor na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu i dirigent Kamernog hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje na ovoj akademiji Rade Radović rekao je da mu je izuzetna čast što ga je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik povodom 9. januara – Dana Republike odlikovao Ordenom časti sa srebrnim zracima.

Prema njegovim riječima, dobijeni orden značajan je u nacionalnom i kulturološkom smislu jer Kamerni hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu prezentuje duhovnu muziku.

„Nikad ne očekujem bilo kakvu nagradu, ali kad se ona desi, onda je iznenađenje, pogotovo kada se radi o ovako visokom priznanju“, rekao je Radović Srni, zahvalivši predsjedniku Srpske na iskazanom priznanju za dosadašnji rad i postignute rezultate.

Radović je istakao da to što je odlikovan Ordenom časti sa srebrnim zracima za njega ima dvojako značenje – lično, ali i šire.

„Ovakva vrsta priznanja zadovoljava neku ličnu sujetu, vrijedna je za svakoga ko ga dobije, i to je subjektivno, ali ono što je mnogo bitnije i što mi je posebno drago jeste da je odlikovanje dobio neko iz oblasti umjetnosti, posebno muzičke“, rekao je Radović, ocijenivši da umjetnost u društvu nije u vrhu kulturnih vrijednosti.

Radović je naveo da se dogovara niz gostovanja i cjelovečernjih koncerata Kamernog hora za ovo proljeće i ljeto, te najavio povratak hora na međunarodne festivale nakon pauze uzrokovane pandemijom virusa korona.

Radović je muzičke studije završio na Ruskoj muzičkoj akademiji „Gnjesini“ u Moskvi, a pedagoški rad na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu započeo je 2000. godine.

Od osnivanja 2001. godine umjetnički je rukovodilac i dirigent Kamernog hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, koji je učestvovao na bogosluženjima u mnogobrojnim crkvama i manastirima u zemlji i inostranstvu, a nastupao je i na brojnim međunarodnim horskim i muzičkim festivalima.

Dobitnik je više domaćih i međunarodnih priznanja, među kojima i Gramate mitropolita dabrobosanskog gospodina Nikolaja.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare