Radoslav Grujić – novi rektor

0

ISTOČNO SARAJEVO – Senat Univerziteta Istočno Sarajevo izabrao je danas Radoslava Grujića za novog rektora ove viskoškolske ustanove.

Izražavajući zahvalnost članovima Senata na ukazanom povjerenju, Grujić je naglasio da će se u narednom periodu fokusirati na organizaciju Univerziteta, nastavni proces i istraživanje, međunarodnu saradnju, te raditi na iznalaženju novih finansijskih sredstava za brži i dalji napredak, te saradnju sa privredom u smislu pružanja savjeta preduzećima.

„Svi kandidati su razmišljali o tome kako unaprijediti rad Univerziteta i svako od nas je dao viziju razvoja koja je mogla biti usvojena. Tokom sjednice Senata ukazano je da se, kada se ta tri programa spoje, dobije jedna cjelina koja nudi razvoj Univerziteta“, rekao je Grujić.

On je naveo da se razvoj Univerziteta mora vezati za društvenu situaciju u Republici Srpskoj i pratiti nacionalne, ali i procese i društvene promjene u svijetu.

„Moramo u narednom periodu uspostaviti vertikalnu hijerarhiju i odgovornost rada, ali i horizontalnu. Mora da postoji čvrsta saradnja između fakultetskih stručnih službi, te stručnih službi Univerziteta, ali isto tako i horizontalna na nivou pravne i finansijske službe“, rekao je Grujić.

On je naglasio da će se u narednom periodu posebno voditi računa na aspektu prijema mladih, odnosno podmlatka u istraživačkom i nastavničkom dijelu.

„Moramo više raditi na zapošljavanju najboljih studenata kroz istraživačke i razvojne projekte gdje će oni biti, praktično, motorna snaga koja će provoditi istraživanja, a putem projekata će se obezbjeđivati stipendije i plate. Oni će po završetku doktorskih studija biti kadar koji će dalje razvijati Univerzitet“, kaže Grujić.

Član komisije za izbor novog rektora Nenad Lalić podsjetio je da je konkurisalo pet kandidata, od kojih su trojica – Radoslav Grujić, Veljko Marić i Mišo Kulić ispunjavali uslove.

„Procedura je u potpunosti ispoštovana i smatram da je Grujić izbran na legitiman i legalan način“, rekao je Lalić.

Stevan Trbojević, prorektor koji je danas vodio sjednicu Senata Univerziteta u Istočnom Sarajevu, rekao je da je konkurs, ali i procedura izbora rektora bila u skladu sa zakonom.

„Trojica kandidata koji su ušli u izbor imali su sve što je traženo konkursom. Moram naglasiti da smo poslije toliko vremena imali normalnu atmosferu za izbore i kandidati su predstavili svoje programe rada“, rekao je Trbojević.

Na sjednici Senata Univerziteta 28. juna Mitar Novaković je podnio ostavku na funkciju rektora zbog odlaska u penziju i tada je za vršioca dužnosti imenovan Grujić, dotadašnji prorektor za nastavu i studentska pitanja.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare