Радојичић: Учећи руски језик Срби чувају и српски језик и ћирилицу

0

БЕОГРАД – Учење руског језика за Србе је од велике важности јер тако чувају и српски језик и своје национално писмо – ћирилицу, рекла је Срни Ксенија Радојичић, предсједник Удружења „Ксенија – руски језик“ из Чачка, које ће од октобра до децембра у Бањалуци организовати бесплатан курс руског језика.

„Учећи руски језик ми се, прво, подсећамо неких речи које смо изгубили, а које су остале архаизми у нашем језику. Језик је жива ствар, а под утицајем разних извора и савременог живота, многи људи користе неке речи без потребе прилагођавајући туђице енглеског језика и онда се губи смисао, губи се један диван језик“, навела је Радојичићева.

Она сматра да је велика трагедија и да Срби нису свјесни да њихова д‌јеца учећи само енглески губе додир са ћирилицом.

„У Србији смо немарни према томе и некако уљушкани у етнички чистим срединама и размишљамо – `шта има везе да ли се пише ћирилицом или латиницом`. Важно је и то знају у Републици Српској. Знају након свих ратова које су прошли колико је важно да се очува национални идентитет писма и језика“, рекла је она.

Радојичићева је навела да је неопходно, да би неко научио руски језик, да прво научи ћирилицу.

„Када учите кинески прво научите кинеско писмо, па онда језик што важи и за арапски. Само се ми односимо ноншалантно према ћирилици, али ако учимо руски језик подсећамо се да је важно писати ћирилицом, да је то највећа земља на свету у којој се пише ћирилицом и да од ње не одустаје“, рекла је Радојичићева и додала да је важно да се руски језик што више врати у школе и да д‌јеца учећи руски ојачају српски.

Она је навела да ће курс руског језика, који финансира Фонд народне дипломатије Горчаков из Москве, ове године бити организован у 10 градова Србије и у Бањалуци.

„Имала сам добар контакт са Удружењем Руса у Републици Српској `Романов`. Они су нас повезали са Руским културним центром `Руски мир` Народне универзитетске библиотеке и испоставило се да је интересовање за бесплатне часове велико, тако да ми ове године укључујемо и Бањалуку у нашу причу“, рекла је она.

Радојичићева је навела да курс обухвата почетни ниво руског језика А1 и пружа основе комуникације.

Бесплатни часови руског језика у Бањалуци биће организовани од 9. октобра од 19.00 часова, а курс ће водити професор Наталија Милаковић.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare