Radnici ne odustaju od svojih zahtjeva

0

ISTOČNO SARAJEVO – Radnici „Energoinvest – Rasklopne opreme“ /RAOP/, koji su jutros ponovo protestovali ispred kapije svoje bivše firme u Istočnom Sarajevu, neće odustati od svojih zahtjeva da im bude uplaćen i povezan radni staž i isplaćena dugovanja po pravosnažnim sudskim presudama, izjavio je jedan od radnika RAOP-a Mišo Vukadin.

Vukadin je poručio nadležnim organima da zahtjeve „prevarenih radnika konačno shvate ozbiljno i da im daju ono što im po zakonu pripada“.

On je okupljenim radnicima prezentovao dopis Okružnog suda u Istočnom Sarajevu u kojem je objašnjeno kako je došlo do prodaje RAOP-a, iako su radnici očekivali da im se dostavi ugovor o prodaji firme.

„U ovom papiru nema nikakve obaveze da je našu firmu preuzeo novi kupac `Elektroinženjering` Banjaluka, nego samo stoji da institucije Republike Srpske imaju obaveze da nepokretnu imovinu uknjiže na ovog kupca, čija je jedina obaveza da uplati 7.669.713 KM“, rekao je Vukadin novinarima.

On je podvukao da u svojoj bivšoj firmi više ne očekuje radno mjesto. „Mislim da je ovdje zatajio i sindikat Republike Srpske jer u svemu ovome niko nije predstavljao niti zastupao radnike. Dodaću još da je od pomenutih 7,67 miliona KM najviše dobila Poreska uprava Republike Srpske koja je na glavnicu od 2.438.216 KM naplatila zateznu kamatu sa danom 29. avgust 2013. godine u iznosu od 1.574.374 KM“, precizirao je Vukadin.

Radnici su burno reagovali na ovaj podatak, ocijenivši ga „sramotnim“, te od Poreske uprave zatražili da njima isplati ta sredstva, jer je „sebe namirila iz nepokretne imovine, a prodala je pokretnu imovinu RAOP-a“. „Niko od nas ne zna po kojim zakonima je tako urađeno“, naveo je Vukadin.

On naglašava da su radnike RAOP-a i vlast i sindikat ostavili bez radnih mjesta, te da su sada suočeni i sa problemom neisplaćivanja dugovanja po osnovu pravosnažnih presuda koje je donio Okružni sud u Istočnom Sarajevu.

Radnici su izrazili ogorčenje i oštre kritike uputili i na adrese bivšeg komercijalnog direktora RAOP-a Mire Klepića i sindikalnog vođe Rade Vaskovića, za koje su rekli da su „radili za i Vladu i za gazdu, na uštrb interesa radnika, od kojih mnogi ne mogu da ispune ni uslove za penziju“.

Radnici bivšeg RAOP-a najavili su da će do petka, 12. septembra svaki dan u 9.00 časova protestovati ispred kapije svoje bivše firme, a da će 12. septembra u 10.00 časova otići pred Privredni sud u Istočnom Sarajevu, gdje bi trebalo da stečajni sudija zakaže novo ročište o stečaju RAOP-a.

Tokom ovog protesta naglašeno je da istu sudbinu bivših radnika RAOP-a dijeli i 41 radnik koji nije podnio tužbu protiv „svoje firme“, ali o njima za sada niko ne vodi računa, iako imaju ista prava kao i ostali.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare