Radionice povodom Međunarodnog dana djeteta i Aranđelovdana

0

ISTOČNO SARAJEVO – Sveštenstvo hrama Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama u Istočnoj Ilidži i pravoslavna omladina danas su u parohijskom domu organizovali kreativne radionice za više od 100 učenika 3. i 4. razreda osnovnih škola povodom 20. novembra – Međunarodnog dana djeteta i sutrašnjeg velikog pravoslavnog praznika Sabora svetog Arhangela Mihaila.

Nadežda Mojsilović iz pravoslavne omladine pri hramu Svetog Vasilija Ostroškog rekla je Srni da su djeca iz osnovnih škola „Petar Petrović NJegoš“ iz Istočne Ilidže i „Sveti Sava“ iz Istočnog Novog Sarajeva bila podijeljena u tri grupe.

„Jedna grupa je razgovarala o dječijim pravima, ali i obavezama prema roditeljima i školi. Napisali su na papiru kako oni zamišljaju dječija prava i nalijepili to na `zid dječijih prava`. Iznenađujuće je koliko poznaju tu materiju“, istakla je Mojsilovićeva.

Prema njenim riječima, druga grupa je radila literarnu radionicu, odnosno trebali su da osmisle i napišu pjesmicu o dječijim pravima, dok je treća grupa pravila pravoslavne brojanice koje su ponijeli kućama.

Protojerej Borislav Livopoljac rekao je da je Crkva željela da organizovanjem ovih radionica na današnji dan, kada se obilježava Dan dječijih prava, pruži doprinos i djecu približi crkvi.

„Zbog nedostatka ljubavi često se ne uspijeva otvoriti dječije srce i dobiti njihova ljubav. Zbog toga je neophodno potpuno predavanje djeci“, istakao je Livopoljac.

On je rekao da intenzivno treba raditi na vaspitavanju djece, jer ako se tome ne pristupi ozbiljno, može se otići u pogrešnom pravcu.

„Važno je da djeci ugrađujemo hrišćanske vrijednosti na koje Crkva neprestano poziva“, naglasio je Livopoljac.

Održavanje radionica finansijski je pomogla humanitarna organizacija „Vorld Vižn“ koja sa Srpskom pravoslavniom crkvom redovno sarađuje prilikom obilježavanja značajnih pravoslavnih praznika.

Nikica Lubura – Reljić iz ove organizacije ističe da je cilj organizovanja ovih radionica da se djeca upoznaju o činjenici da je crkva mjesto gdje mogu da ostvare svoja prava.

U organizovanju radionica pomogli su i članovi Omladinskog savjeta iz Istočne Ilidže, a projekat je podržala i ova opština.

Djeci su darovani prigodni pokloni, među kojima i brošura o njihovim pravima.

Pri hramu Svetog Vasilija Ostroškog intenzivno se radi na organizovanju centra za mlade, a nedavno su pravoslavna omladina i sveštenstvo hrama donirali 500 KM Osnovnoj školi „Petar Petrović NJegoš“ za uređenje sportskog igrališta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare