Radionica za članove udruženja slijepih i slabovidih lica

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo danas je održana jednodnevna radionica „Asistivne informacione tehnologije u funkciji slijepih i slabovidih lica“, koju je realizovao Savez slijepih Republike Srpske uz podršku Ministarstva nauke i tehnologije Srpske sa doniranim sredstvima od 8.500 KM.
Voditelj radionice Vesna Lalović izjavila je novinarima da je Savez slijepih Republike Srpske počeo 2011. godine realizaciju projekta „Mreža audio Braj internet klub čitaonica“ /ABIKČ/ koja je formirana u sedam gradova Republike Srpske, među kojima je i Matična biblioteka u Istočnom Sarajevu.

Lalovićeva je rekla da mrežu ABIKČ finansira Fondacija za socijalno uključivanje u BiH i Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Srpske, čiji će priručnik korisnicima osigurati osnovne informacije i uputstva o korištenju specijalne opreme softvera i hardvera.

Ona je istakla da je Matična biblioteka otišla korak dalje i da trenutno imaju audio-studio u kojem se snimaju knjige, i da se u MP3 formatu nalaze 23 audio-knjige gdje pišu priručnike na Brajevom pismu.

„Cilj radionice je razvoj i unapređenje pristupa informacijama i komunikacija slijepih uz primjenu asistivnih informacionih tehnologija,“ rekla je Lalovićeva.

Prema njenim riječima, ovakav vid radionice može mnogo pomoći slijepim licima koji žele da uče, jer postoje govorni programi, radi se na kompjuteru i ostaloj računarskoj opremi.

Potpredsjednik Saveza i sekretar Gradske organizacije slijepih Istočno Sarajevo Jovica Mijatović izjavio je da pozicija slijepih i slabovidnih lica u društvu izuzetno teška zbog ekonomske i socijalne krize koja se odražava i na njih.

On je istakao da je zapošljavanje problem za slijepa lica. „Suočavamo sa nedovoljnim kompenzacijskim, socijalnim i statusnim pravima koja su manja u odnosu na Federaciju i sve zemlje okruženja. Međutim, u Federaciji slijepa lica primaju 403 KM mjesečno, dok je u Srpskoj 160 KM za prvu kategoriju i 80 KM za drugu, što je jako malo za ovaj vid invaliditeta“, naveo je Mijatović.

Mijatović je naglasio da pomoć koju pruža Ministarstvo znači mnogo jer će oko 160 slijepih lica steći elementarna znanja iz oblasti asistivnih tehnologija, što će to imati uticaja na njihov dalji rad i šansu za zapošljavanje.

„Ovo je izuzetan projekat koji danas u ovim okolnostima jako mnogo znači, pošto je materijalna situacija smetnja da se uradi nešto više i bolje“, kaže Mijatović.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare