Радионица „Дјеца и млади с обје стране позорнице“

0

КАЛИНОВИК – Продукција „Форум театар“ Источно Сарајево данас је организовала радионицу и едукативни час у Основној школи „Љутица Богдан“ у Калиновику у оквиру пројеката „Дјеца и млади с обје стране позорнице“.

Директор „Форум театра“ редитељ Витомир Митрић рекао је Срни да је креативну радионицу „Импровизоване лутке“ водила Анкица Аврамовић која је до сада реализовала неколико радионица са д‌јецом и учитељима у општинама Источног Сарајева.

Аврамовићева је рекла да су на радионици лутке од филцане вуне, кроз оживљавање емоција, претворене у материјализовану форму, праве живе сцене.

„Могућности лутке су бесконачне, као и могућност да се експериментише на небројено начина, што смо и постигли и показали у презентацији њене енергије, емоција и визуелног симбола. Ова техника се може употријебити приликом предавања у школама за д‌јецу свих узраста, као и за д‌јецу са потешкоћама у развоју“, изјавила је она.

Едукативни час „Како замишљамо позориште?“ одржао је Митрић који појашњава да рани сусрет д‌јеце са позориштем може бити од пресудног значаја за сва даља искуства и сусрете са умјетношћу, као и припрему д‌јеце за позоришно искуство које им предстоји, подстицање интересовања, радозналости и маште.

Реализација овог пројекта почела је у септембру припремом и извођењем луткарске представе „Луткарско-музичка заврзлама о једној љубави“ у извођењу Лутка сцене „Пепино“ из Ниша и „Форум театра“ из Источног Сарајева у Рогатици, Источном Новом Сарајеву, Источној Илиџи, Палама, Трнову и Зворнику.

Луткар Небојша Јовановић поручио је да позоришна представа као облик забаве омогућава д‌јеци да уђу у посебан, њима важан свијет који цјеловито и интензивно окупира њихову свијест и подсвијест.

„Из тога произлази да је примјереност програма од посебног значаја, о чему смо приликом реализације овог програма водили рачуна. Одговорност је и мудро понудити д‌јеци представу која је неодољиво забавна, а која истовремено има високу умјетничку, естетску и васпитну вриједност“, рекао је Јовановић.

То треба, истакао је он, да буде сценски догађај који ће дијете забавити, али му и јасно указати на позитивне ставове и узоре.

Према његовим ријечима, због важности проблематике од пресудног је значаја васпитно-образовна димензија о којој друштво мора да брине.

Координатор пројекта „Дјеца и млади с обје стране позорнице“ Александра Митрић Штифанић рекла је за Срну да пројекат реализују захваљујући средствима добијеним на конкурсу Министарства просвјете и културе Српске за суфинансирање пројеката који подстичу развој публике у култури Републике Српске, ради подизања интереса постојеће публике за културним догађајима, истраживања и активностима везаним за едукацију у култури.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare