Radio emisija o Osnovnoj školi „Dan mladosti“ iz Pala iz 1967. godine

6

Radio „Sarajevo“ je prije 50 godina posjetio Osnovnu školu „Dan mladosti“ u Palama i napravio radio emisiju koja je emitovana u emisiji „Pionirski kutak“ u ponedjeljak 9. januara 1967. godine pod nazivom „Škola u snijegu“.

„Velika i savremena građevina, dominira cijelom okolinom Pala. Ona djeluje kao kamen međaš između starog dijela ovog mjesta i naselja Koran.

U sastavu centralne osnovne škole na Palama, radi i nekoliko područnih. Škola „Male novine“ u Podvitezu, škola u Ljubogošti i Jasiku“, tim riječima je počela emisija iz sarajevskog studija o školi i vrijednim đacima i nastavnicima toga vremena.

Simbolično pod nazivom „Škola u snijegu“, emisija je istakla hrabrost učenika koji svaki dan „dok snijeg veje i zameće svježe prtine hrle prema školi upadajući u snijeg uz kikot i vesele povike“.

Magnetna traka na kojoj se čuvalo sjećanje na jedno proteklo vrijeme je nedavno pronađena u arhivi Osnovne škole „Pale“, a direktor ove škole Aleksandar Rajić ističe da ovaj zapis izuzetno bitan za nove naraštaje.

„Interesantno je koliko se u to vrijeme ništa nije prepuštalo slučaju. Voditelji radio emisije, kao i obraćanja učenika su pažljivo pripremljena i snimljena.

Ono što je izuzetno važno jeste da učenici i njihovi roditelji danas mogu da čuju kakav je bio život đaka 60-tih godina prošlog vijeka“, izjavio je Rajić.

Međutim, iako su neki učenici pješačili i do 15 kilometara, razdaljina od škole mnoge učenike nije spriječila da budu aktivni u brojnim sekcijama. Uspjesi u sportu, na raznim takmičenjima iz znanja te razne aktivnosti koje su imale za cilj da uljepšaju školu i njeno okruženje su impresivni.

U snimku koji je emitovan na Radiju „Sarajevo“ govore učenici o svojim aktivnostima, o svojim problemima i strahovima te o lijepim trenucima koje svakodnevno doživljavaju.

Čine to na jedan lijep način, jer se smjenjuju glasovi djevojčica i dječaka sa sjajnom dikcijom, što pokazuje da je obrazovanje u to vrijeme bilo na izuzetno visokom nivou.

Radio emisiju o Osnovnoj školi „Dan mladosti“, danas Osnovnoj školi „Pale“ iz 1967. godine poslušajte u prilogu.

(www.palelive.com)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Poslusajte voditelje tada, a poslusajte danas. Pola ih ne zna pricati normalno, ima i ih i sa govornim manama, ali tako je kad politika odlucuje, a ne struka.

A ova paljanska omladina 90%priča kao da su iz Bileće ,zavijaju,kukaju razvlače fuj fuj fuj

А ти стварно мислиш да је говор људи из Билеће, као и њихов акценат, погрешан?

istocno-hercegovacki dijalekat je najcistiji dijalekat srpskog jezika.

?volim ja svoju Bileću ❤

Hvala Palelive, i bravo za emisiju. Neki od učesnika u emisiji više nisu sa nama, pa je lijepo i tužno čuti glasove. Hvala i direktoru škole što je „iskopao“ emisiju.