Основцима скренута пажња на опасности које вребају на интернету

0
СОКОЛАЦ, 20. НОВЕМБРА /СРНА/ - Припадници Полицијске управе Источно Сарајево, одржали су данас предавање ученицима петих и шестих разреда основних школа "Соколац" на Сокоцу и "Свети Сава" у Рогатици о теми "Дјеца у дигиталном добу и дигитално насиље".

СОКОЛАЦ/РОГАТИЦА – Припадници Полицијске управе Источно Сарајево, одржали су данас предавање ученицима петих и шестих разреда основних школа „Соколац“ на Сокоцу и „Свети Сава“ у Рогатици о теми „Ђеца у дигиталном добу и дигитално насиље“.

Инспектор за високотехнолошки криминалитет Полицијске управе Источно Сарајево Мирјана Дуганџић рекла је новинарима на Сокоцу да су одржали предавање ученицима 12 од‌јељења петих и шестих разреда, поводом обиљежавања 18. новембра – Европског дана заштите д‌јеце од сексуалног злостављања и сексуалног искориштавња, 19. новембар Свјетског дана превенције насиља над д‌јецом, 20. новембра међународни дан д‌јетета.

„Превенција је увијек важнија од репресије, а када су у питању д‌јеца ова врста кривичних д‌јела и посљедице које могу имати на њихов развој, технолошки напредак и вријеме које предстоји, не само ми као полицијски службеници и просвјетни радници, него прије свега и родитељи, треба са д‌јецом да причају много о овим темама“, рекла је Дуганџићева.

Она је подсјетила да Полицијска управа Источно Сарајево сваког мјесеца одржава предавања о овој теми у школама на подручју на коме д‌јелује ова управа.

Помоћник директора Основне школе „Соколац“ Томислав Тамбурић захвалио је за предавање Полицијској управи Источно Сарајево, са којом ова образовна установа годинама има добру сарадњу.

Тамбурић је истакао да је тема о којој је одржано предавање за четири од‌јељења петих и шестих разреда веома актуелна, јер је интернет насиље честа појава у свим срединама, те изразио увјерење да је ово предавање веома корисно за основце.

Педагог у Основној школи „Свети Сава“ у Рогатици“ Дијана Гојковић рекла је Срни да се о теми превенције заштите од дигиталног насиља већ годинама ради са ученицима, те да је свака подршка и сарадња са ваншколским институцијама, а прије свега полицијом, и те како добро дошла.

Она је навела да су данашњем предавању присустовали ученици осам од‌јељења петих и шестих разреда, те да су д‌јеца имала прилику још једном чути како да сурфају сигурно.

Гојковићева је нагласила да у овој школи у током године није било пријављивања случајева пријављивања „сајбер насиља“ и вршњачког насиља, што радује све у локалној заједници.

Она је рекла да се слична предавања сваке године организују и за родитеље основаца.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare