Radikalno skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata

0

Na Forumu za bezbjednost opštine Pale danas je donesena odluka o skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata na području opštine i povećanju kazni za prekršioce ove mjere, kao i da ulična rasvjeta radi u punom kapacitetu.

„Ove odluke trebalo bi da budu usvojene na sjednici Skupštine opštine Pale u petak, 29. marta“, rekao je načelnik ove lokalne zajednice Miodrag Kovačević nakon sjednice Foruma koja je održana povodom pogoršanog stanja bezbjednosti i ubistva sedamnaestogodišnje Sofije Vukadin.

On je naveo da će kafići na Palama petkom i subotom raditi do 24.00 časa, a radnim danima do 23.00 časa, te da će provođenje ovih odluka aktivno kontrolisati policija i komunalna policija.

„Svjestan sam da će ova odluka izazvati proteste omladine, ali ovo je naš konačan stav. Bolje da omladina bude nezadovoljna, nego da roditelji doživljavaju tragedije“, poručio je Kovačević.

On je pohvalio policiju koja je brzo i efikasno otkrila počinioce ubistva maloljetnice na Palama.

Kovačević je istakao da opština Pale i Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo imaju dobru saradnju koju će nastaviti i dalje, te napomenuo da je opština i do sada pružala materijalno-tehničku pomoć Policijskoj stanici Pale.

„Ovde smo na ispitu svi i svi nosimo određenu odgovornost. U ovoj priči nema nevinih, počevši od roditelja pa do same države. Ono što je važno je da država ne smije pokazati nemoć u ovakvoj situaciji“, upozorio je Kovačević.

Govoreći o kontrola oružja, načelnik opštine Pale je apelovao na građane da prijave sve one za koje imaju saznanja da nelegalno nose naoružanje.

„Moramo biti svjesni da smo nedavno izašli iz rata i da sada moramo imati građansku odgovornost. Policija ne može vršiti pretrese od kuće do kuće kao da je ratno stanje, već građani moraju dati doprinos i prijaviti policiji kada vide nekoga sa oružjem“, rekao je Kovačević.

Ističući da se zbog ekonomske situacije na Palama štedilo na uličnoj rasvjeti, Kovačević je rekao da to nije uzrok ubistva, ali da otežava rad policije.

„Upalićemo rasvjetu, ali će ostali budžetski korisnici biti uskraćeni za novac“, naveo je Kovačević.

On je rekao da se za Policijsku stanicu Pale tražilo da pređe u veću kategoriju kako bi se omogućila veća sredstva i resursi za bolje obavljanje posla. „LJudski resursi u stanici su za svaku pohvalu, ali ne možete očekivati od policije da sa takvim materijalno-tehničkim sredstvima efikasno obavljaju zadatke“, smatra Kovačević.

Načelnik Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Radenko Vasiljević rekao je da je ubistvo posljedica antisocijalnog ponašanja maloljetnih lica za čiji razvoj je odgovorno cijelo društvo.

„Odgovornost se ne može prebaciti samo na lokalnu zajednicu, niti samo na policiju. Ovaj događaj je doveo do uznemirenja javnosti, zbog čega smo i održali Forum za bezjednost na kome su dogovorene mjere koje podrazumijevaju pojačane aktivnosti policije i komunalne policije i promjene u radu ugostiteljskih objekata“, rekao je Vasiljević.

On je dodao da je njegova odgovornost, prema hijerarhiji, postavljena prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske, ali da današnji sastanak pokazuje da lokalne zajednice moraju identifikovati probleme, a policija pristupiti njihovom rješavanju.

Vasiljević kaže da su danas otklonjene sve nesuglasice koje su prezentovane u medijima i da svi prihvataju odgovornost u onom dijelu za koje smatraju da su odgovorni.

Prema njegovim riječima, u petak, 22. marta naveče na području Pala bilo je angažovano 35 policijskih službenika koji su provodili operativno tehničke radnje – raciju, zasjedu, blokadu, pretrese, preglede, sa akcentom na bezbjednosno interesantna lica.

„To veče je bilo sedam punktova policije i takva aktivnost je rezultirala činjenica da govorimo o krivičnom djelu koje je odmah dokazano“, rekao je Vasiljević i dodao da će policija nastaviti sa pojačanim aktivnostima sve dok se bezbjednost ne dovede na veći nivo.

Vasiljević je ocijenio da je stanje bezbjednosti na Palama „zadovoljavajuće“, što je prilično niska ocjena, ali je obećao da će se raditi na njenom poboljšanju.

On je napomenuo da je trenutno u pritvoru 25 „poznatih kriminalaca“, što ukazuje na spremnost policije da se uhvati u koštac sa kriminalom.

U opštini Pale danas je dan žalosti povodom tragične smrti maloljetne Sofije Vukadin, a na Promenadi je održan protest zbog nasilja u ovoj opštini.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare