Rad i talenat za siguran uspjeh

0

Kada bi sabrala sve godine obrazovanja i uporedno školovanje, dvadesetčetverogodišnja Jelana Čamur imala bi ukupno trideset i jednu godinu. Uporedno školovanje, počelo je u osnovnoj školi, kad je završila i nižu muzičku školu, odsijek za klavir. Paralelno sa gimnazijom, pohađala je srednju muzičku školu, odsjek za solo pjevanje. 2007. godine upisala je Muzičku akademiju u Istočnom Sarajevu, u klasi mr Sanje Ostić. Iste godine upisuje Žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Palama. Nakon završenih osnovnih studija na oba fakulteta, Jelena je upisala master studije na Akademiji u Istočnom Sarajevu.

„Bilo je puno posla i odricanja, ali sam ja nekako uvijek uspijevala da se dobro organizujem. Na vrijeme sam stekla radne navike i kasnije nije bilo problema. Čovjek ne smije postati rob svoje profesije, druženje i opuštanje su svakako veoma važni i uvijek sam se trudila da i tu stranu života sebi ne uskratim“, ističe Jelena.

Ova mlada dama iza sebe ima brojne nastupe na raznim manifestacijama i svečanostima i pet solističkih koncerata koji su se održavali u Palama, Istočnom Novom Sarajevu i Sarajevu. Učestvovala je na raznim domaćim i međunarodnim takmičenjima.

„Izdvojila bih nastupe u Narodnom pozorištu u Sarajevu, u SKC u Beogradu, zatim nastupe u eminentnoj dvorani Bošnjačkog kulturnog centra u Sarajevu, nastup na otvaranju Festivala ekološkog filma – Jahorinafest, svakako već drugi nastup na otvaranju Art simpozijum Jahorina i mnoge druge. Posebno bih istakla saradnju sa SPKD Prosvjeta Sarajevo. Uglavnom, blizu 40 različitih nastupa, a ako uzmemo da su meni 24 godine i ovo je tek početak, onda je je ovaj broj svakako značajan“, navodi Jelena.

Nagrade koje je ova umjetnica osvajala tokom svoje karijere su brojne, ali svakako vrijedi izdvojiti neke od najvažnijih. Na četrnaestom takmičenju muzičkih škola Republike Srpske, koje se održavalo u Banjoj Luci 2007. godine, osvaja prvu nagradu, dok na prvom internacionalnom takmičenju učenika i studenata muzike u Sarajevu osvaja drugu nagradu 2008. godine. Na međunarodnom takmičenju solo pjevača Bruna Špiler 2008. godine osvaja drugu nagradu, a 2010. godine prvu nagradu. Jelena je dobitnica i mnogih pohvala i priznanja za skoro svaku godinu školovanja od strane obrazovnih institucija koje je pohađala.

Klavir je bio uvod u njeno dalje obrazovanje, ali nije ostao zanemaren. U muzičkoj školi u Palama, predavala je klavir. Trenutno, Jelena je rukovodilac horske sekcije Studentske organizacije Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Jelena pjeva na engleskom, ruskom, njemačkom, italijanskom, španskom i bugarskom jeziku. Aktivno govori engleski i ruski, ali je zbog pjevanja na ostalim jezicima morala da savlada pravila čitanja i pisanja. Najčešće pjeva solo pjesme, ali ne izostavlja ni arije iz opera i oratorijuma i kamernu muziku.

„Najčešće preferiram ruske kompozitore i njihove solo pjesme u kombinaciji sa domaćim autorima. Ja mislim da treba više raditi na promociji naše kulturne baštine, a ja to činim izvođenjem klasičnih djela domaćih kompozitora.“

Pored muzike, njena velika ljubav je slikarstvo, kojim se bavi amaterski. Još u Gimnaziji osvojila je nagradu na Vukovom takmičenju likovnih radova u Tršiću i u istom mjestu je učestvovala na likovnoj koloniji. Njeni radovi su bili izloženi i na tematskoj postavci o Jasenovcu, u Banjaluci. Jedan je od ilustratora muzičkih bukvara za pijaniste početnike, koje je objavio Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, autorke Nevene Ćeklić, istaknute pijanistkinje.

Čamurova i u budućnosti planira da se bavi muzikom.

„Ja izuzetno volim svoj poziv i uživam u njemu. Radiću i dalje na svojoj koncertnoj karijeri, ali svakako želim da radim i kao pedagag. Jedna od mojih ambicija je i da se zaposlim kao asistent na Muzičkoj akademiji, nadam se da ću u tome uspjeti. Vjerovatno ću nastaviti i doktorske studije“, zaključila je Jelena Čamur.

(Ivana Pavlović / www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare