„Vukovi“ izveli bježbu spašavanja iz nabujale Bistrice

0

FOČA – Spasilački klub „Volf“ iz Foče izveo je danas na rijeci Bistrici vježbu spašavanja na divljim vodama, povodom Svjetskog dana voda – 22. marta.
Spasilac „Vukova“, povezan užetom sa kolegom na obali, demonstrirao je danas visok stepen obučenosti prilikom izvlačenja utopljenika iz talasa nabujale rijeke.

Predsjednik „Volfa“ Nenad Ikonić rekao je da je vježba izvedena prema standardima tehnike „reskju tri“ po američkoj licenci, a zasniva se na maksimalnoj sigurnosti spasioca kojem ne prijeti nikakva opasnost.

„Vježba je specifična jer se koriste neki novi principi kao što je živi mamac. Kada spašavate utopljenika, na `vezi` ste sa obalom i imate sistem za brzo iskopčavanje. U slučaju da naleti balvan ili neko drugo tijelo, pritisnete kvaku i izlazite iz tog sistema i pomažete čovjeku, nastavljajući da ga izvlačite iz vode“, pojasnio je Ikonić.

On je naveo da je „reskju tri“ licenca najzastupljenija u svijetu i da je, između ostalih, koriste nacionalna garda u SAD, te specijalne oružane formacije „Foke“.

„To su jednostavno sistemi koji su pisani krvlju, odnosno žrtvama. U posljednjih 30 godina to je najefikasniji sistem za spašavanje na divljim vodoma, odnosno na nabujalim rijekama i rječicama“, istakao je Ikonić.

Član „Volfa“ Kristian Milosavljević, koji je imao ulogu utopljenika – živog mamca, kaže da redovno vježbaju da bi održali kondiciju i usavršili tehnike spašavanja.

„U slučaju da dođe do stvarne opasnosti znamo kako da se ponašamo u takvim situacijama. U nabujalim rijekama prvo pravilo tehnike `reskju tri` je da prvo čuvate svoj život, pa tek onda ugroženog. Svaku situaciju moramo dva puta da odmjerimo, dobro da razmotrimo teren i da pristupimo spašavanju osobe u nevolji. Nekad to pravilo zaboravimo ako vidimo da je toj osobi potrebno brzo dejstvo“, priča Milosavljević.

„Vukovi“ su još jednom uputili apel stanovništvu da čuva rijeke i da ih ne zagađuje bacanjem smeća što je, nažalost, česta pojava.

Kroz područje opštine Foča protiče čak 17 vodotoka, što je ogromno bogatstvo kojim bi se svaka zemlja na svijetu pohvalila, poručili su članovi „Volfa“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare