„Sunce“ dom za mališane

0

Udruženje trenutno realizuje projekat kojim se želi pomoći roditeljima ove djece da bi dobili dodatne izvore finansiranja – kupljeno je 1.425 sadnica aronije, od čega su jedan dio dali porodicama, a udruženje je na svom imanju u Jahorinskom Potoku zasadilo 158 sadnica…


Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“ Pale, uprkos finansijskim problemima, već 14 godina pomaže ovoj kategoriji stanovništva, ističe predsjednik Udruženja Milenko Vujinović.

Vujinović je rekao Srni da je devetnaestoro djece smješteno u dnevni boravak, a udruženje dnevno posjeti od osam do 17 korisnika o kojima se brinu pedagog i logoped koji dolazi iz Banjaluke.

On naglašava da će, u saradnji sa Domom zdravlja Pale, pokušati da u okviru projekta Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske o sufinansiranju pripravnika zaposle jednog logopeda koji bi svaki dan radio sa djecom.

Vujinović je naveo da se i jedna djevojka, koja je završila pedagogiju, prijavila da volonterski odradi pripravnički staž u Udruženju, što će im umnogome pomoći u radu sa djecom.

On upozorava da Udruženje, raznim projektima – kojih je sve manje, pokušava da obezbijedi sredstva za rad dnevnog boravka i da izmiri sve obaveze.

„Od resornog ministarstva u ovoj godini dobili smo 3.000 KM, a Skupština grada Istočno Sarajevo još nije raspisala konkurs za raspodjelu sredstava za nevladine organizacije i udruženja i pitanje je da li će ga i raspisati“, objašnjava Vujinović i precizira da je opština Pale iz budžeta odobrila 16.500 KM, međutim, zbog lošeg punjenja budžeta u Udruženju će biti srećni ako dobiju i 13.000 KM.

Udruženje trenutno realizuje projekat kojim želi pomoći roditeljima ove djece kako bi dobili dodatne izvore finansiranja – kupljeno je 1.425 sadnica aronije, od čega su jedan dio dali porodicama, a udruženje je na svom imanju u Jahorinskom Potoku zasadilo 158 sadnica.

„To imanje smo i u ranijim godinama koristili za `radnu okupaciju` – sadili smo povrće koje smo poslije koristili u `dnevnom boravku`“, rekao je Vujinović i dodao da su sadnice potrebne da bi djeca tokom godine imala „radnu okupaciju“, a plodove aronije će koristiti za čaj.

Djeca iz ovog udruženja postižu značajne rezultate na sportskim takmičenjima – troje mališana je prošlog mjeseca na Otvorenom atletskom prvenstvu Republike Srpske za osobe sa umanjenim fizičkim sposobnostima osvojilo četiri zlatne i jednu srebrnu medalju i proglašeni su ekipnim prvacima.

On je podsjetio da su tri takmičara iz Udruženja učestvovala na Vaskršnjem karate turniru koji je organizovao Karate klub „Romanija“ Pale.

Vujinović navodi da Udruženju svake srijede održava inkluzivne radionice, gdje djeca izrađuju različite ručne radove koje su već izlagali i prodavali kako bi obezbijedili sredstva za nabavku materijala.

(www.palelive.com / Srna / LJiljana Čvoro)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare