“Noć knjige” u pet knjižara u Srpskoj

0

ISTOČNO SARAJEVO – Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo sutra će u susret Svjetskom danu knjige i autorskih prava, prvi put u Republici Srpskoj organizovati manifestaciju “Noć knjige” u knjižarama u Istočnom Sarajevu, Banjaluci, Doboju, Bijeljini i Trebinju.

Knjižare Zavoda simbolično će otvoriti svoja vrata u 22.00 časa i biti na raspolaganju građanima do 1.00 čas poslije ponoći, a u svakoj od knjižara planirane su promocije i druženja autora sa čitaocima uz potpisivanja knjiga, saopšteno je danas iz Zavoda.

U planu su i premijerne promocije pet novih romana autora iz Republike Srpske i jedne nove zbirke poezije, a događaje će pratiti i specijalna emisija “Noć knjige na radiju Republike Srpske”, uz uključenja “uživo” iz pomenutih knjižara.

Predviđeno je da u Banjaluci premijerno budu predstavljeni romani “Samac” Mihajla Orlovića, “Dan bez noći i noć bez dana” Rada Dimitrijevića i “Svečana propast vječnosti” Milenka Stojičića.

Takođe, biće premijerno predstavljen i roman Tihomira Levajca “Brod koji nije plovna lađa”, ali bez prisustva autora koji neodložno boravi u inostranstvu.

Svoj dolazak u knjižaru u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića potvrdio je i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija.

U Trebinju će premijerno biti predstavljena djela mladog autora Sergeja Mandića čiji je debitantski roman “Zbunjenost… ili bajka o ničemu posebnom” izabran među pet najboljih iz Republike Srpske u prošloj godini. Mandić će u knjižari u Svetosavskoj ulici potpisivati ovaj roman za čitaoce.

Prema programu ove jedinstvene kulturne akcije, predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Jovanka Stojčinović-Nikolić u knjižari u Ulici Svetog Save u Doboju premijerno će promovisati novu zbirku poezije “Trinaesti stepenik” u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Rade Radović, pjesnik čiju je zbirku poezije “Poj slavuja” Zavod objavio 2012. godine, zatim drugo izdanje prošle godine, najavio je i treće izdanje ove zbirke. On će potpisivati svoju knjigu i družiti se sa čitaocima u bijeljinskoj knjižari u Ulici Gavrila Principa.

Kada je riječ o Istočnom Sarajevu, u knjižari u zgradi uprave Zavoda za udžbenike, između ostalih gostiju, svoje knjige će promovisati pjesnici Goran Vračar “Kada ti jave da sam umro” i Branislav Ilić “Da sjećanja ne sagore”.

Takođe, biće promovisana i zbirka najboljih dječijih radova “Neuhvatljiva dječja pjesma”.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo već treću godinu 23. aprila obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava brojnim akcijama i popustima u njegovim knjižarama, a ove godine će to biti realizovano prema principu “na svaku kupljenu knjigu, kupac bira jednu na poklon iz fonda izdvojenih knjiga za nagrade”.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments