„Jahorina film festival“ od 26. do 29. septembra

0

Od 26. do 29. septembra na Palama će biti održan Šesti međunarodni festival ekološkog i turističkog filma „Jahorina film festival“, a u konkurenciji za nagrade biće prikazano 80 filmova iz 21 države.

Osim takmičarskog dijela programa, biće organizovano niz pratećih manifestacija o temama ekologija i turizam, okrugli sto o temi ekologije i regionalnog turističkog razvoja, kao i edukativni seminar „Savremeni svjetski trendovi u proizvodnji turističkih filmova“, namijenjen turističkim radnicima iz BiH.

Direktor Festivala Mirko Despić rekao je Srni da, iako u BiH postoji više desetina TV programa, na njima se veoma rijetko mogu vidjeti ekološki i turistički filomve, zbog čega je „Jahorina film festival“ idealna prilika da turistički radnici, stručnjaci za ekologiju, profesori, studenti i drugi posjetioci mogu da vide filmska ostvarenja iz najnovije svjetske produkcije ove vrste filmova.

„Jahorina film festival“ za osnovnu smjernicu ima ekološki i turistički film, a u skladu sa modernim pristupom Savjet festivala turizam tumači u najširem smislu te riječi, pa će se na festivalu naći i filmovi kulturološkog turizma, o vinu, velikim i poznatim svetilištima, sportski filmovi i drugi“, precizirao je Despić.

Uz napomenu da su turistički, a posebno ekološki filmovi u BiH rijetki, jer se premalo ulaže u ovu vrstu produkcije, a kako filmovi iz BiH po kvalitetu i bogatstvu produkcije teško mogu da pariraju svjetskim ostvarenjima, Despić je najavio da je Savjet festivala odlučio da ove godine pažnja posebno bude usmjerena na domaći film.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=e96a912VIaM&feature=player_embedded#!}

„Internacionalni žiri će, osim Gran pri festivala i redovnih nagrada za najbolje filmove po kategorijama, dodijeliti specijalne nagrade za najbolja domaća filmska ostvarenja iz oblasti ekologije i turizma. Žiri će nagradama posebno valorizovati najbolja autorska ostvarenja u domenu režije, filmske montaže, te autorske filmske muzike“, rekao je Despić.

Ukupni pobjednik Festivala dobiće „Gran pri Jahorina film festvala“, za najbolji turistički film biće dodijeljene zlatna, srebrna i bronzana borovnica, za najbolji ekološki film zlatna, srebrna i bronzana lincura, a za najbolji kratki promotivni film zlatni, srebrni i bronzani javor.

Pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske i Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH na festivalu će biti dodijeljene godišnje nagrade za doprinos zaštiti životne sredine.

Ovogodišnji festival održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Vlade Republike Srpske Aleksandra DŽombića, potpredsjednika FBiH Svetozara Pudarića i visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.

Festival se organizuje u saradnji sa partnerima koji imaju direktan interes u relaizaciji ovakvih programa – Vladom Republike Srpske, Ministarstvom trgovine i turizma Srpske, Fondom za zaštitu životne sredine Republike Srpske, Fondom za zaštitu okoliša FBiH i gradovima Istočno Sarajevo i Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna / video: RTVIS)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare