“Hidrogradnja” – Stečajna reorganizacija jedini izlaz

0

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar DŽombić izjavio je danas da će 18. juna biti otvoren stečaj za Građevinsko-industrijski kombinat „Hidrogradnja“ iz Istočnog Sarajeva i da je stečajna reorganizacija jedini izlaz za ovaj privredni subjekt.

Džombić je, nakon sastanka sa menadžmentom i predstavnicima sindikata ovog kolektiva, rekao novinarima da će stečajni upravnik predložiti konverziju potraživanja Vlade Republike Srpske, fondova i jednog dijela potraživanja radnika u iznosu od dva miliona KM.

Džombić je objasnio da bi na taj način bilo izvršeno finansijsko restrukturisanje „Hidrogradnje“ i omogućen početak poslovanja bez gubitaka. On je podsjetio je da je ovaj način već usaglašen na ranijim sastancima sa predstavnicima ovog privrednog subjekta.

Prema njegovim riječima, prošle godine potisan je i protokol kojim je sporazumno raskinut ugovor o privatizaciji ovog kolektiva sa „Integralom“, i tada je „Integral“ bio obavezan da uplati dodatnih 600.000 KM, a što je i učinio.

„Takođe je sporazumno postignut dogovor da `Integral` ne potražuje sredstva koja je uplatio kod privatizacije i tada je već definisano da `Hidrogradnja` mora ići u stečajnu reorganizaciju da bi svi potražioci izvršili konverziju svojih potraživanja u akcije i time dali novu šansu za funkcionisanje ovog kolektiva“, naglasio je Džombić.

On je dodao da je u protokolu definisano da će tokom stečajne reorganizacije biti prodat dio neproduktivne imovine da bi se prioritetno izmirile obaveze prema radnicima koje sada iznose oko 3,8 miliona KM.

DŽombić je naveo da je predstečajni upravnik preuzeo potrebnu dokumentaciju, da bi sa stručnim vladinim službama sačinio odgovarajuće prijedloge.

Prema njegovim riječima, dio neproduktivne imovine biće uzet za potrebe Vlade Republike Srpske, da bi se preduzele sanacione aktivnosti za njihovo pretvaranje u studentski smještaj.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments