„Grijanjeinvest“ u konzorcijumu za nadzor nad izgradnjom nove toplane na biomasu u Prijedoru

0

Konzorcijum preduzeća „AF-Consult“ iz Helsinkija, „AF-Consult“ iz Malmea i paljanskog „Grijanjeinvest“ vrši konsultantske usluge i nadzor nad izgradnjom nove toplane na biomasu (drvnu sječku) u Prijedoru. Nakon procedure izbora konsultanata, ugovor o nadzoru između konzorcijuma i toplane potpisali su 5. juna 2015. godine u Prijedoru direktor toplane gospođa Ljiljana Despotović i predstavnik konzorcijuma Pentti Huuskonen.

Grupacija preduzeća „AF“ je osnovana prije više od 100 godina. Ima više od 7.000 zaposlenih i predstavlja jednu od vodećih svjetskih kompanija za pružanje usluga tehničke podrške (projektovanja, nadzora i konsultacija). Uz tim inženjera „Grijanjeinvest“-a, u čijem su sastavu i stručnjaci sa Mašinskog fakulteta Beograd, „Beogradskih elektrana“ i JP „Zavod za izgradnju Grada Prijedora“, to je garancija da će realizacija ovog kompleksnog i po mnogo čemu jedinstvenog projekta biti uspješna. Praktično odmah nakon potpisivanja ugovora o nadzoru počela je i kontrola izvođenja pripremnih radova. Generalni izvođač svih radova je austrijska firma „Urbas“. Pripremne građevinske radove izvode domaće kompanije – „Niskogradnja Marjanović“ iz Prijedora i „Emir Comerc Kurbegović“ iz Sanskog Mosta.

Pored ugradnje 2 nova toplovodna kotla na biomasu nazivnog kapaciteta po 10 MW, biće ugrađeni i uređaji za kombinovanu proizvodnju toplote i električne energije (kogeneraciju). To će biti jedno od prvih takvih postrojenja na prostorima Zapadnog Balkana. Predviđeno je da se postojeći kotlovi na mazut zadrže u funkciji samo kao rezerva i dopuna u kapacitetu.

Izgradnja nove toplane na biomasu finansira se jednim dijelom iz donatorskih sredstava švedske međunarodne agencije za razvoj (SIDA) u iznosu od 2 mil evra, dok je veći dio od 7 mil evra kredit Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Rok otplate kredita je 15 godina uz trogodišnji grejs-period, a kamatna stopa je vrijednost evraibora plus 1%. Bezuslovnu garanciju za pravovremeno plaćanje svih dospjelih iznosa u skladu sa ugovorom o zajmu zaključenim između EBRD i „Toplane“ dalo je Ministarstvo finansija RS.

Promjenom energenta stvoriće se preduslovi za održivo poslovanje „Toplane“ jer ovo preduzeće za mazut godišnje izdvaja oko 5,5 mil KM, dok se godišnji troškovi za drvnu sječku procjenjuju na 1,5 mil KM.

Završtetak kompletnih radova i puštanje u pogon nove toplane na biomasu očekuje se već u prvoj polovini naredne grejne sezone 2015/2016.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare