Čolaković: Zaposlenost raste

0

ZVORNIK – Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Milko Čolaković rekao je na danas u Zvorniku da nezaposlenost u Republici Srpskoj u posljednje vrijeme opada, odnosno da je manja za 5,2 odsto u odnosu na prošlu godinu.
Čolaković je na konferenciji za novinare rekao da zvornička regija ima dobru atmosferu što se tiče biznisa, jer to pokazuje i povećan broj zaposlenih.

„Sa zadovoljstvom mogu reći da je opština Zvornik, što se tiče realizacije projekata Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, jedna od najboljih u Republici Srpskoj“, istakao je Čolaković.

Prema njegovim riječima, po projektu zapošljavanja u ovoj godini od Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, shodno Akcionom planu zapošljavanja Vlade Republike Srpske, odobreno je 4.070.000 KM za zapošljavanje 1.585 lica, odnosno sufinansiranje zapošljavanja kod poslodavaca.

On je dodao da su Birou za zapošljavanje Zvornik odobrena sredstva za zapošljavanje 47 radnika kod 32 poslodavca, dok je u drugoj komponenti sufinansiranja zapošljavanja za 450 lica u iznosu od 1,8 miliona KM, Zvorniku odobrena sredstva za 14 lica.

„Prema projektu zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca odobreno je sufinansiranje 793 lica, odnosno obezbijeđena su sredstva za svu djecu iz ovih kategorija koja su aplicirala“, rekao je Čolaković.

Čolaković je napomenuo da se Projekat podrške zapošljavanju u privredi finansira sredstvima Zavoda, a druga dva projekta sredstvima Vlade Republike Srpske.

Šef Biroa za zapošljavanje Zvornik Goran Petrović rekao je da je u okviru programa „Zajedno do posla“ na području zvorničke opštine zaposleno 126 lica, za šta je za opštinu Zvornik, po osnovu ovog programa, izdvojeno 417.000 KM.

„Zahvaljujući aktivnim mjerama Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske broj zaposlenih se povećava, pa su u juli putem zvorničkog Biroa posao našla 82 lica“, istakao je Petrović.

On je rekao da se na evidenciji zvorničkog Biroa za zapošljavanje nalazi 5.120 lica koja aktivno traže posao i 3.650 lica koja su na evidenciji po drugom osnovu.

Petrović je najavio da će Biro za zapošljavanje u narednom periodu, osim aktivnih mjera, raditi i u sferi upisne politike tako da se sistem školovanja u zvorničkoj opštini prilagodi privredi.

Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović rekao je da Zvornik ima 775 preduzeničkih radnji u kojima je zaposleno oko 1.500 radnika, što je oko 17 odsto od ukupnog broja zaposlenih u zvorničkoj opštini.

„U ovoj godini otvoreno je 30 više radnji nego što je odjavljeno. I u prošloj godini smo imali pozitivan trend i to je podatak koji ohrabruje i govori da se ljudi svakodnevno bore za zaposlenje i samozapošljavanje“, ocijenio je Stevanović.

Nakon konferencije, potpisano je 37 ugovora sa poslodavcima i fizičkim licima koji su već izvršili zapošljavanje, odnosno samozapošljavanje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare