„Folklorna reprezentacija“ Srbije oduševila Paljane

0

Ansambl narodnih igara i pjesama Srbije „Kolo“ iz Beograda održao je koncert na Palama u okviru desetodnevne turneje po najvažnijim kulturnim centrima Republike Srpske, povodom obilježavanja 65 godina od osnivanja.

Svjetski prepoznatljiv po neponovljivom stilu i originalnosti scenskog prikaza tradicionalne srpske kulture, ansambl „Kolo“ predstavio se publici spletom igara iz Srbije, istočne Hercegovine, „Vlaškim nadigravanjem“, „Đurđevdanskim običajima iz Podgrmečja“, „Ciganskim igrama iz Vojvodine“ i ostalim koreografijama.

Prvi čovjek nacionalnog ansambla Dragan Milinković rekao je da je „Kolo“ „folklorna reprezentacija“ Srbije i svih srpskih naroda.

„Odlučili smo da turneju po Republici Srpskoj počnemo u čast 65 godina postojanja i nije slučajno sto smo ovdje, u duhovnoj Atini srpstva – u Palama da pokažemo šta je to profesionalna folklorna igra“, rekao je Milinković Srni.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević istakao je da Pale grade imidž univerzitetskog, sportskog centra, centra mladih i taj barjak ponosno nosi. “

„Ponosni smo što smo ušli među deset gradova u kojima gostuje ansambl `Kolo`“, rekao je Kovačević.

Ansambl „Kolo“ je od osnivanja iskonski ambasador pravoslavlja i bogatog etnološkog nasljeđa koje uspješno prezentuje na svim kontinentima.

Prema visokim međunarodnim standardima, ovaj ansambl je decenijama rangiran među najcjenjenije profesionalne umjetničke anasamble u svijetu, kako po kvalitetu i atraktivnosti svojih nastupa, tako i po ukupnom broju koncerata i milionima gledalaca širom svijeta koji su u njima uživali.

Koncert na Palama održan je u prepunoj dvorani Sportskog kulturnog centra „Peki“.

Pokrovitelj nastupa bila je opština Pale, a dio troškova organizacije snosi i Ministarstvo inFormisanja i kulture Srbije.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/ansambl-kolo-pale-nov-2013/] width=[54] height=[54] title=[Ansambl Kolo] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare