„Filmoteka“ povodom 50. godišnjice od Nobelove nagrade Ivi Andriću

0

Kinoteka Republike Srpske, u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, započeće sredinom novembra u Palama filmski ciklus pod nazivom Filmoteka, u okviru kojeg će do kraja godine biti realizovan i tematski, stilski i žanrovski različiti programi, s ciljem popularizacije filmske umjetnosti i prezentacije filmskog blaga u baštini Kinoteke Republike Srpske.

Prvi program Filmoteke biće realizovan u srijedu, 16. novembra u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Palama i u cijelosti je posvećen obilježavanju 50. godišnjice od dodjele Nobelove nagrade za književnost Ivu Andriću.

Program počinje u 18.00 časova, projekcijom dokumentarnog filma Bosna – zemlja mržnje, u produkciji „Srna filma“ iz 1993. godine. Scenario, prema Andrićevom Pismu iz 1920, kao i režiju, potpisuje Branko Brđanin Bajović.

Nakon toga, biće emitovan dokumentarno – eksperimentalni film Bukvar bukvica, takođe u produkciji „Srna filma“ iz 2001. godine. Scenario i režiju potpisuje beogradski autor Milenko Jovanović, koji originalno i smjelo polemiše o brojnim pitanjima školstva u postdejtonskoj BiH.

Na kraju, biće prikazan i igrani film Anikina vremena, za koji su, prema motivima istoimene Andrićeve pripovijetke, scenario napisali Vicko Raspor i Vladimir Pogačić, koji je ujedno i režiser filma. Značajno je napomenuti da je ovo prvi igrani film snimljen prema Andrićevom djelu, u produkciji „Avala filma“ još daleke 1954. godine, te prvi jugoslovenski film koji je svojevremeno izvezen u Sjedinjene Američke Države.

Ovaj film, arhivske vrijednosti, vlasništvo je Jugoslovenske kinoteke, koja je, specijalno za ovu priliku, ustupila kopiju filma Kinoteci Republike Srpske.

Ovaj program biće realizovan i u Kulturnom centru Istočno Sarajevo 22. novembra.

Do kraja godine biće realizovana četiri programa Fipmoteke, a nastavak ciklusa predviđen je nakon januarskih praznika. Ulaz za publiku je slobodan.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare