„Filmoteka“ – na programu filmovi Bunjuela, Antonionija i Živojina Pavlovića

0

Filmovi „Ljepotica dana“ (fr. „Belle de Jour“ ) Luisa Bunjuela (Luis Buńuel) , „Uvećanje“ (Blow-Up) Mikelanđela Antonionija (Michelangelo Antonioni) i „Buđenje pacova“ Živojina Pavlovića, nagrađeni na festivalima u Veneciji, Kanu i Berlinu 1967. godine, biće na programu „Filmoteke“, koju Kinoteka Republike Srpske organizuje od 4. do 6. novembra u Palama.

Prvi je na programu „Ljepotica dana“, sa Katrin Denev (Catherine Deneuve), Žan Sorelom (Jean Sorel) i Mišelom Pikolijem (Michel Piccoli) u glavnim ulogama. To je ujedno i prvi Bunjuelov film u koloru i najpoznatiji iz posljednje, francuske faze u karijeri ovog nadrealističkog klasika filmske umjetnosi. Bunjuel je već bio u sedmoj deceniji života kada je snimio ovaj film, u kojem se kao i mnogo puta prije ili poslije bavio svojom najomiljenijom temom – mračnim predmetom želja. Junakinja „Ljepotice dana“, mlada Severin, supruga uglednog hirurga, vodi dvostruki život – dok je suprug na poslu, ona radi u obližnjem bordelu , da bi kasnije, po njegovom dolasku kući, bila kreposna supruga .

Film je osvojio je Zlatnog lava na festivalu u Veneciji 1967., a 2010. godine rangiran na 56 mjesto među 100 najboljih filmova svjetske kinematografije.

U srijedu, 5. novembra na programu je film „Uvećanje“ proslavljenog italijanskog reditelja, jednog od najuticajnijih estetičara filma Mikelanđela Antonionija. To je njegov prvi engleski film koji je ujedno postigao i ogroman uspjeh, osvojivši brojne nagrade i nominacije, među kojima i nominaciju za Oskara.

Uspješni londonski modni fotograf uživa u životu prepunom droge, mode i seksa, ali ništa od toga ga više ne uzbuđuje. Ali, jedna naizgled obična fotografija, u potpunosti će promijeniti njegov život. Ovaj Antonionijev film, koji je 1967. godine osvojio Zlatnu palmu na festivalu u Kanu, osim, za tadašnje standarde „nekonvencionalnog umjetničkog stila“, karakteriše i Antonionijevo nastojanje da što vjernije prikaže život tadašnjeg Londona. Film, snimljen prije 47 godina, bio je skalnalozan jer je u Antonionijevom maniru otvoreno prikazao sve ono što je tada bio tabu: slobodnu ljubav, golotinju, drogu, rok muziku i dekadenciju. Glavne uloge tumače Dejvid Hemings (David Hemmings) i Vanesa Redgrejv (Vanessa Redgrave).

Na kraju, u četvrtak, 6. novembra, biće prikazan film „Buđenje pacova“ Živojina Pavlovića. Riječ je o teškoj socijalnoj drami o usamljenom marginalcu kojom je Živojin Pavlović potvrdio i opravdao do tada stečeni kredibilitet ozbiljnog filmskog autora.

Ovaj visikonagrađivani film ušao je u antologije jugoslovenske i srpske kinematografije. Film je osvojio Srebrnog medvjeda za režiju na festivalu u Berlinu 1967. godine, Srebrnu arenu za režiju na filmskom festivalu u Puli, kao i Veliku zlatnu arenu za scenografiju (Dragoljub Ivkov) na tadašnjem najuglednijem festivalu jugoslovenskog filma u Puli.

Sadržaj se može prepričati kao neuspjeli pokušaj jednog usamljenika da u svoj prilično besmisleni, jednoličan i sivi život unese neke pozitivne promjene.

Glavne uloge tumače Slobodan Perović i Dušica Žegarac.

Program će biti održan u Art galeriji „G 3“, sa početkom u 19:00 časova. Ulaz za publiku je slobodan.

Za Kinoteku Republike Srpske:
Jadranka Pandurević, urednik programa

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare