„Famos Koran“ kreće novim putem razvoja i napretka!

0

Direktor novoosnovane firme „IFSFA-MOS“ d.o.o. Pale Petar Marinković potvrđuje za Srnu da je potpisan Ugovor o kupoprodaji imovine bivšeg „Famosa“ u vrijednosti od 2.800.001 KM.

Ugovor su potpisali stečajni upravnik bivšeg a.d. „Famos“ Fabrike „Koran“ Pale Radoslav Bratić i vlasnik kompanije „Kapital grupa“ Idris Fatih Šahin 4. avgusta.

„Aktivnostima u vezi sa kupoprodajom imovine bivšeg ‘Famosa’ na Koranu prethodile su konsultacije sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Petrom Đokićem, koji nam je pružio punu podršku“, ističe Marinković i napominje da je razumijevanje pokazao i stečajni upravnik Radoslav Bratić.

Marinković pojašnjava da je nakon toga pristupljeno raspisivanju javne prodaje imovine, a ne preduzeća „Famosa“. Predmet prodaje bili su objekti, zemljište, mašine, alati i uređaji.

„Gospodin Fatih je odabran kao najpovoljniji kupac koji se obavezao da će u prvoj godini zaposliti 30 bivših radnika ‘Famosa’, isto toliko i u drugoj godini, a poslije zapošljavanja tih 60 radnika imovina nove fabrike neće se moći otuđivati tri godine.

Mi ćemo na osnovu naših planova, najvjerovatnije, biti u stanju da već u prvoj godini zaposlimo čak 150 radnika“, naglašava za Srnu Marinković.

Prema njegovim riječima, vrijednost ugovora je 2.800.001 KM, a njegovim potpisivanjem novi vlasnik se obavezao da će u roku od 45 dana uplatiti prvu tranšu od 200.000 KM.

Poslije toga za šest mjeseci on je dužan da isplati kompletan iznos, nakon čega stiče pravo punog vlasništva nad ovom firmom.

Marinković očekuje da će već 20. septembra biti uplaćena prva tranša i da će novi vlasnik sa svojim ljudima ući u fabriku i početi prve aktivnosti.

„Sve što budemo radili, moji saradnici, prijatelji i ja, zasnivamo na odabiru stručnog kadra, jer je to veoma ozbiljan problem u današnje vrijeme. Ozbiljno računamo na bivše radnike ‘Famosa’, ali ćemo raditi i na školovanju nove generacije mladih industrijskih radnika“, navodi Marinković za Srnu.

On je već sam razgovarao sa rukovodstvom Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, kao i Ministarstva prosvjete i kulture, a ovih dana prema svim zainteresovanim, a posebno mašinskim tehničarima i majstorima svih profila, biće upućen anketni poziv za zapošljavanje u novom „Famosu“.

Naročito su zainteresovani za diplomirane inženjere mašinstva, elektrotehnike, hemije, kao i pravnike i ekonomiste.

Marinković naglašava da je novi vlasnik „čovjek koji u ovom trenutku na Pale donosi novac i posao“.

„On nije došao da kupi i proda imovinu `Famosa`. On je odlučan da obnovimo pređašnju proizvodnju remonta industrijskih motora, proizvodnje dijelova motora, prvenstveno klipnjača, bregastih osovina, viskoventilatora i turbokompresora.

Novi vlasnik će pokrenuti novu modernu liniju proizvodnje zupčanika i ležajeva bez ulja. Donio je narudžbu za osvajanje i proizvodnju novog motora do 880 kilovata, odnosno do 1.200 konjskih snaga i motor savremene konstrukcije, za koji su zaintersovani kupci iz inostranstva“, naopiminje Marinković Srni.

On nagalašava da će nova firma na Koranu, osim tog finalnog proizvoda, raditi i dijelove za novi motor.

U planu je i postavljanje sasvim nove linije za proizvodnju zupčanika, koja će se odvijati na bazi najsavremenije tehnologije, jer je riječ o zupčanicima i mjenjačima koji će raditi bez ulja.

„Radićemo određene dijelove i za helikoptere, kao i za vjetroelektrane. Imamo plan da najveći dio posla obavimo na Koranu, vlastitim snagama i uz minimalno učešće kooperanata sa strane. Za obradu bloka motora već smo kupili mašine“, navodi Marinković.

On priznaje da je sve to dio dugotrajnog procesa, ali ističe da će u prvo vrijeme biti obnovljeni kontakti sa „MOFAS-om“ iz Istočnog Sarajeva, kao i sa nekim drugim partnerima koji su zaintersovani za proizvodnju klipnjača i bregastih osovina.

„Suočeni smo trenutno sa problemom dijela devastiranih proizvodnih pogona i linija i prioritet nam je da to saniramo i u energetskom i infrastrukturnom i u funkcionalnom smislu, a novi vlasnik je obećao da je spreman da i za tu namjenu izdvoji oko pet miliona evra“, naglašava Marinković.

Problem je i sa dotrajalom vodovodnom mrežom, a prioritet će biti sanacija toplane u krugu fabrike, koja bi trebalo da zagrijava proizvodne pogone kao i dio naselja na Palama.

„Za te aktivnosti već smo angažovali jednu firmu iz Austrije koja će nam ponuditi projekat ne samo za proizvodnju toplotne, nego i električne energije, koju ćemo koristiti za potrebe fabrike“, navodi Marinković.

On dodaje da je sve vrijeme imao podršku i saradnju sa institucijama Republike Srpske, naročito sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva.

Petar Marinković je i direktor firme „Novi biznis“, koja se bavi projektima iz oblasti poljoprivrede, obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, koja je do sada realizovala oko 150 projekata.

Kao sljedeći veliki i strateški projekat za Pale, on je najavio projekat „Vrhprača“.

(www.palelive.com / Srna)

Save

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare