„Art Vikend“ posvećen dokumentarnom filmu

0

Prikazivanjem kratkometražnih dokumentarnih filmova, na Palama je počela manifestacija „Art vikend“ koju organizuje Udruženje ljubitelja umjetnosti Pale /ULJUP/.

Prve večeri, gledaoci su imali priliku da vide dokumentarne filmove „A, Bog je ćutao“ i „Malo mi fali“, reditelja i scenariste Sime Brdara, koji je bio i gost večeri.

Film „A, Bog je ćutao“ je potresno svjedočenje Cadika Danona o ustaškom zločinu u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini za vrijeme Drugog svjetskog rata, dok se film „Malo mi fali“ bavi, kako kaže njen autor, životno radosnim temama i govori o neizmjernoj ljubavi jednog čovjeka prema rodama.


Simo Brdar

„To su dvije suštine kojima se bavim – beznađem, stravom i užasom koji se desio u Donjoj Gradini i Jasenovcu i filmovima koji daju nadu i vjeru u život“, rekao je Brdar.

On je istakao da je priča o Jasenovcu privukla izuzetnu pažnju, te da je prikazana na filmskim festivalima širom svijeta od NJujorka do Irkutska, kao i u jevrejskom parlamentu.

„Za mene je najveća satisfakcija što je film prikazan u jevrejskom parlamentu – Knesetu. Tu priču sada ne mogu prekinuti, jer je izazvala veliku pažnju“, rekao je Brdar.

LJubitelji filmske umjetnosti imali su priliku da pogledaju i grčki kratkometražni film „Partneri“ i bjeloruski „Naši“.

Predsjednik ULJUP-a Goran Šinik podsjetio je da je ovo četvrti „Art vikend“ koje je organizovalo ovo udruženje s ciljem promocije svih oblasti umjetnosti, te da, zahvaljujući entuzijazmu njenih članova, svaku manifestaciju uspijevaju organizovati na respektabilnom nivou.


Goran Šinik

On je napomenuo da je Udruženje koncipiralo četiri manifestacije u toku godine, a to su četiri art vikenda posvećena književosti, pozorištu, filmu, muzici, te likovnoj umjetnosti.

Večeras će biti prikazani kratkometražni filmovi „Devet dana“ iz Srbije i „Plavooki dječak“ iz Irana, te dokumentarni film iz Republike Srpske „Još sam cura, bolan“ i „Kad bi ovce bile roze“ iz Srbije.

Gosti večeri biće režiser Đurđija Radivojević i producent Filip Orlanić Stojanovski.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare