“Art Vikend” posvećen dokumentarnom filmu

0
90

Prikazivanjem kratkometražnih dokumentarnih filmova, na Palama je počela manifestacija “Art vikend” koju organizuje Udruženje ljubitelja umjetnosti Pale /ULJUP/.

Prve večeri, gledaoci su imali priliku da vide dokumentarne filmove “A, Bog je ćutao” i “Malo mi fali”, reditelja i scenariste Sime Brdara, koji je bio i gost večeri.

Film “A, Bog je ćutao” je potresno svjedočenje Cadika Danona o ustaškom zločinu u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini za vrijeme Drugog svjetskog rata, dok se film “Malo mi fali” bavi, kako kaže njen autor, životno radosnim temama i govori o neizmjernoj ljubavi jednog čovjeka prema rodama.


Simo Brdar

“To su dvije suštine kojima se bavim – beznađem, stravom i užasom koji se desio u Donjoj Gradini i Jasenovcu i filmovima koji daju nadu i vjeru u život”, rekao je Brdar.

On je istakao da je priča o Jasenovcu privukla izuzetnu pažnju, te da je prikazana na filmskim festivalima širom svijeta od NJujorka do Irkutska, kao i u jevrejskom parlamentu.

“Za mene je najveća satisfakcija što je film prikazan u jevrejskom parlamentu – Knesetu. Tu priču sada ne mogu prekinuti, jer je izazvala veliku pažnju”, rekao je Brdar.

LJubitelji filmske umjetnosti imali su priliku da pogledaju i grčki kratkometražni film “Partneri” i bjeloruski “Naši”.

Predsjednik ULJUP-a Goran Šinik podsjetio je da je ovo četvrti “Art vikend” koje je organizovalo ovo udruženje s ciljem promocije svih oblasti umjetnosti, te da, zahvaljujući entuzijazmu njenih članova, svaku manifestaciju uspijevaju organizovati na respektabilnom nivou.


Goran Šinik

On je napomenuo da je Udruženje koncipiralo četiri manifestacije u toku godine, a to su četiri art vikenda posvećena književosti, pozorištu, filmu, muzici, te likovnoj umjetnosti.

Večeras će biti prikazani kratkometražni filmovi “Devet dana” iz Srbije i “Plavooki dječak” iz Irana, te dokumentarni film iz Republike Srpske “Još sam cura, bolan” i “Kad bi ovce bile roze” iz Srbije.

Gosti večeri biće režiser Đurđija Radivojević i producent Filip Orlanić Stojanovski.

(www.palelive.com / Srna)

Postavi komentar

Komentarišite prvi!

avatar