„ART simpozijum“ okupio 18 slikara iz zemlje i svijeta

0

Na Jahorini je sinoć otvorena Međunarodna likovna kolonija „ART simpozijum Jahorina 2015“, koja je okupila 18 slikara, vajara i grafičara iz Bugarske, Holandije, Crne Gore, Srbije i BiH.


Zbog nedostatka finansijskih sredstava, ovogodišnju likovnu koloniju neće pratiti drugi kulturni sadržaji, što je ranije bila praksa.

Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, koji je prisustvovao otvaranju, podržao je ovakva okupljanja umjetnika.

„Umjetnike treba ohrabriti da rade svoj posao, jer je taj posao naše blago. Slikarska kolonija je bogatstvo ovog kraja i širi pozitivnu energiju. Kolonija prikazuje Pale i Republiku Srpsku u najboljem svjetlu“, rekao je Vukićević.

Vajar Đorđe Arnaut, tradicionalni učesnik „ART simpozijuma Jahorina“ koji će na ovogodišnjoj koloniji raditi skulpturu u drvetu, govorio je o gostoprimstvu osnivača i umjetničkog rukovodioca kolonije Laze Savića, posebno u vremenima kada je, kako je rekao, „kultura skrajnuta“.

„U ova vremena rijetki pojedinci nastoje da sačuvaju kulturne manifestacije. Ovo je prilika za druženje i da iz tog druženja proiziđu kvalitetni radovi“, rekao je Arnaut novinarima.

Osnivač i umjetnički rukovodilac „Art simpozijuma Jahorina“ Lazo Savić je rekao da je i ove godine tema „Figura u savremenoj umjetnosti – veliki format“, mada su nekim umjetnicima izašli u susret i omogućili im da realizuju ranije ideje, začete u njihovim ateljeima.

Savić je izrazio žaljenje što, za razliku od ranijih godina, zbog nedovoljne podrške lokalne zajenice i ostalih institucija, međunarodnu likovnu koloniju na Jahorini neće pratiti drugi kulturni događaji.

On je rekao da zbog nedostatka sredstava, neće biti ni organizovana posjeta učesnika kolonije Višegradu.

Savić je rekao da ne odustaje od ideje da na Jahorini, po uzoru na najpoznatije svjetske turističke centre, osnuje galeriju na otvorenom, gdje će biti izložena vajarska djela koja mogu odoljeti atmosferskim uticajima.

Likovni kritičar Vojislav Vujanović ukazao je na teško stanje u kulturi i pohvalio angažman Savića da od Jahorine napravi centar okupljanja ljubitelja likovne umjetnosti.

„Art simpozijum Jahorina“ osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom
Olimpijskog centra Jahorina i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo Predraga Lasice.

Od tada se redovno održava svake godine na olimpijskoj planini Jahorini, gdje je ugostio brojne likovne umjetnike iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, čija su djela predstavljena na oko 50 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare