“ART simpozijum Jahorina” – Deseti saziv od 15. do 24. jula

0

Međunarodna likovna kolonija “ART simpozijum Jahorina 2012” tokom desetog saziva, od 15. do 24. jula, okupiće na Jahorini 15 slikara, vajara i grafičara iz Japana, Španije, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Srbije i BiH.

“Naši prijatelji, predvođeni doajenom 10. saziva, uglednim profesorom vajarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Tošigi i osnivačem Međunarodnog vajarskog simpozijuma u Otavara sitiju u Japanu Kodaijem Hiharom obrađivaće temu figura u savremenoj umjetnosti – veliki format”, rekao je Srni osnivač i umjetnički rukovodilac “ART simpozijum Jahorina” Lazo Savić.

Savić kaže da je planirano da vajarska djela koja mogu odoljeti atmosferskim uticajima, postanu eksponati buduće galerije na otvorenom, po uzoru na najpoznatije svjetske turističke centre.

“Galerija bi trebalo da obuhvati lokalitet na Jahorini od Poljica, tj. od ulaska u Olimpijski centar do platoa iznad ciljne kuće na slalom stazi dužine oko 2.000 metara. Skulpture bi bile postavljene duž komunikacije i ispred ugostiteljskih objekata”, naveo je Savić.

On je najavio da će otvaranje 10. saziva biti 15. jula, u 20.00 časova, u Hotelu “Rajska dolina” na Jahorini.

Programom ceremonije otvaranja predviđena je uvodna riječ likovnog kritičara, muzički program, dodjela priznanja i zahvalnica institucijama i pojedincima koji su podržavali rad Kolonije, kao i izložba radova nastalih tokom prošlogodišnjeg, devetog saziva.

“Art simpozijum Jahorina” osnovan je 1. maja 2003. godine, pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo, pokojnog Predraga Lasice.

Ugostio je likovne umjetnike iz mnogih zemalja, čija su djela predstavljena na oko 50 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Ova kulturna manifestacija ima za cilj afirmaciju likovne umjetnosti, ali i umjetnosti uopšte, te razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma u Republici Srpskoj, BiH, ali i u svijetu, te doprinos naporima da Jahorina bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments