„Putovanje“ – najbolji debitantski film na beogradskom „Dok #3“ festivalu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Najbolji debitantski film u takmičarskoj selekciji „Enter DOK“ Festivala dokumentarnog filma „DOK #3“ je dokumentarac „Putovanje“, reditelja i producenta Aleksandre Mitrić Štifanić koja je primila ovu nagradu na svečanom zatvaranju u Beogradu.

Aleksandra je danas za Srnu rekla da je riječ o priči o njenom dvanaestogodišnjem sinu Matiji Štifaniću, koji se suočava sa prošlošću svoje prabake Milke Menjak Štifanić koja je kao partizanka dospjela u ozloglašeni logor smrti Aušvic.

Umjetnički direktor Festivala Igor Toholj rekao je da očekuje da Štifanićeva sa svojim narednim filmom učestvuje na manifestaciji, ali sljedeći put u glavnom programu.

„Riječ je o poetskom dokumentarnom filmu koji svjedoči o tome da sudbine naših predaka, nekako rezonuju i odjekuju u budućnosti, ako mi pronađemo pravi način kako da ih učinimo nezaboravnim“, rekao je Toholj na dodjeli nagrada.

U ovom filmu, ističe on, to je postigao Matija, praunuk Milke, logorašice iz Aušvica.

„Enter DOK“ je ustanovljen 2020. godine i to je nagrada publike koja svojim glasovima bira najbolji film u ovoj selekciji i predstavlja najdemokratskiji način da se vrednuje stvaralaštvo reditelja debitanata.

„Dok #3“ održan je od 25. Februara do 2. marta u bioskopu „Kombank dvorana“, kao i na platformi „MOJ OFF“ i publika je imala priliku da pogleda 13 filmskih ostvarenja, od kojih se pet našlo u takmičarskoj selekciji.

Dokumentarac „Putovanje“ je emotivna priča o dvanaestogodišnjem Matiji koji se razlikuje od svojih vršnjaka iako pripada novoj generaciji jer želi da se suoči sa pričom iz prošlosti.

NJegova prabaka je Milka Menjak Štifanić, koja je kao partizanka dospjela u Aušvic prvim ženskim transportom /7. juli 1943. godine/ sa teritorije njemačke okupacione zone u Srbiji.

Matija nije imao priliku da je upozna jer je umrla godinu dana prije njegovog rođenja, ali je zato imao priliku da pročita njene memoare.

On je prvi u porodici koga je prabakina priča zainteresovala toliko da je poželio da istraži njen život.

Prije toga pripremio je donatorsku izložbu na kojoj je pokušao da sakupi novac za odlazak u Aušvic, a crteži koje je predstavio nisu samo njegov lični doživljaj memoara i onoga što je doživjela njegova prabaka, nego i istorijski dokument stradanja u borbi za slobodu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare