Pušteni u radi novi uređaj za magnetnu rezonancu i digitalni rendgen

0
Pušteni u radi novi uređaj za magnetnu rezonancu i digitalni rendgen

FOČA – Centar za radiološku dijagnostiku Univerzitetske bolnice Foča od danas je bogatiji za savremenu magnetnu rezonancu i digitalni rendgen aparat, koji su značajan doprinos unapređenju dijagnostičkih mogućnosti i liječenju pacijenata iz svih krajeva Republike Srpske i BiH.

Savremenu opremu, čija je vrijednost oko tri miliona KM, obezbijedila je Vlada Republike Srpske, a u narednom periodu planirana su nova ulaganja za opremanje bolnice i njeno unutrašnje uređenje.

Direktor Univerzitetske bolnice u Foči Veljko Marić rekao je da ova bolnica, kroz saradnju sa resornim ministarstvima i Vladom Republike Srpske, postaje sve prepoznatljivija zdravstvena ustanova u Srpskoj po kvalitetu usluga i zdaravstvenog kadra.

„Tome mnogo doprinosi osavremenjivanje medicinske opreme“, istakao je Marić.

On je napomenuo da se u ovoj bolnici godišnje liječi više od 13.000 pacijenata iz svih krajeva BiH, te da je ona nastavna baza Medicinskog fakulteta.

„Ovim aparatima ojačali smo radiološku službu i to je veoma značajno za nas, a sve s ciljem bolje dijagnostike i liječenja pacijenata“, rekao je Marić i naveo da se u ovoj bolnici liječe pacijenti iz 49 lokalnih zajednica Srpske i šest kantona Federacije BiH, pa čak i pacijenti iz Srbije i Crne Gore.

On je dodao da se nastavlja opremanje i modernizacija ove ustanove, a među prvim novinama planirano je unutrašnje opremanje, savremena angio sala, novi operacioni blok i Centar za vaskularnu hirurgiju.

Marić je napomenuo da je te projekte inicirao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, da je resorni ministar sagledao mogućnosti i podržao, te da preostaje samo da se oni realizuju u narednom periodu

„Imamo dobro razvijenu vaskularnu hirurgiju, koju ćemo dodatno opremiti i za endovaskularnu hirurgiju, kako naši pacijenti ne bi bili primorani da idu na liječenja van Srpske i da bi sav novac ostajao u sistemu zdravstvene zaštite, što je namjera i Vlade Srpske i svih nas u zdravstvenom sektoru“, rekao je Marić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je danas u Foči da je ova bolnica sa novom opremom dobila mnogo bolju dijagnostiku, te da je među prvima u Srpskoj po kvalitetu vaskularne hirurgije.

Bogdanić je naglasio da je neupitna podrška Vlade Republike Srpske i ministarstva ovoj ustanovi, da će ona biti nastavljena, te izrazio zadovoljstvo što je u Foči stvoren kvalitetan stručni kadar.

„Ovdje mora da se formira jedan poseban centar za vaskularnu hirurgiju, jer je Foča broj jedan u Srpskoj po tome i tu ćemo uložiti potreban novac za nabavku opreme“, rekao je Bogdanić.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović rekla je danas u Foči da je ovo ministarstvo nedavno doniralo fočanskom porodilištu 20.000 KM za nabavku kreveta za porodilje i bebe, a da za narednu godinu planira nabavku spiroergometra, aparata koji služi za pregled sportista, ali i svih pacijenata koji imaju probleme sa astmom i bronhitisom.

Vlada Republike Srpske obezbijedila je i četiri miliona KM za potpunu rekonstrukciju Univerzitetske bolnice Foča u okviru projekta „Energetske efikasnosti javnih zgrada u Srpskoj“, što je najveće ulaganje u ovu zdravstvenu ustanovu za šest decenija koliko postoji.

U okviru prve faze, rekonstruisana je stolarija, fasada i krov na objektu poliklinike i glavne zgrade ove zdravstvene ustanove, kao i sistem grijanja, dok će u drugoj fazi, čija je realizacija u toku, i preostalih pet paviljona bolnice dobiti novi izgled.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da je opština podržala taj projekat, kao i druge koje realizuje u saradnji sa Vladom Srpske u Foči.

„Osim bolnice, energetsku efikasnost sprovešćemo i u ovdašnjem Srednjoškolskom centru, a plan je da to proširimo i na druge ustanove u Foči“, dodao je Mašić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare