Puštena u rad novoizgrađena Hidroelektrana „Mesići-Nova“ (foto)

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor „Elektrodistribucije“ Pale LJubomir Mrda svečano su danas u Mesićima kod Rogatice pustili u rad novoizgrađenu Hidroelektranu /HE/ „Mesići-Nova“, projekat vrijedan 10 miliona KM.

„Vlast se mjeri po onome što ostavi iza sebe. Ovo je dokaz da smo sposobni vlastitim sredstvima i znanjem da gradimo kapitalne objekte i postrojenja, koji imaju trajnu vrijednost i koji će dugo biti od koristi građanima Srpske“, poručio je Dodik na ceremoniji otvaranja ove hidroelektrane.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/he-mesici-nova-otvaranje-maj-2015/] width=[66] height=[66] title=[Puštena u rad novoizgrađena Hidroelektrana „Mesići-Nova“] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb66_] thumb_cache_dir=[thumbs66] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

Riječ je o najsavremenijoj hidroelektrani protočno-derivacionog tipa u regionu sa proizvodnjom iz obnovljivih izvora energije i koja će moći uspješno da radi narednih 70 godina.

„Svi pokušaji umanjenja, snage i uspjeha u Republici Srpskoj neće proći, a Srpska će i dalje prkositi onima koji joj ne žele dobro i koji bi da je unište“, rekao je Dodik.

On je najavio da će do kraja u probni rad biti puštena Termoelektrana /TE/ „Stanari“.

„Ova generacija je pokazala spremnost da gradi grandiozne projekte poput hidroelektrana, autoputeva, a svi oni su u funkciji povezivanja i objedinjavanja Republike Srpske. Srpska je veoma sposobna da se nosi sa svim izazovima i pokušajima obezvrjeđivanja rada njenih institucija“, poručio je predsjednik Srpske.

Srpska, podvukao je Dodik, jeste, mora i biće jedinstvena, i odoliće svim napadima primitivizma i omalovažavanja, bez obzira da li to dolazi izvana ili iznutra.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović naglasila je da je ova hidroelektrana jedna od najsavremenijih u regionu, kao i zadovoljstvo što je Vlada Srpske dio tog projekta, koji je rezultat brzog i koncentrisanog rada.

„Nadam se da je ova hidroelektrana okidač za nove projekte u energetskom sektoru Srpske“, rekla je Cvijanovićeva, koja je pozvala domaće i strane investitore da dođu u Republiku Srpsku i pokrenu nove investicione cikluse.

Srpska, poručila je ona, nije zastajala na svom putu razvoja čak ni u vrijeme opšte ekonomske krize.

Ministar privrede, energetike i industrije Srpske Petar Đokić istakao je da HE Mesići predstavlja novi uspjeh Vlade Srpske u energetskom sektoru.

On je najavio finalizaciju i intenziviranje niza novih projekata poput novog termobloka u TE „Gacko 2“, TPR Rogatica, „Famos“ Istočno Sarajevo, „Nova Romanija“ Sokolac …

O značaju HE „Mesići“ govorili su i direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ Branislava Milekić, te načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac, koji su izrazili zahvalnost Vladi Republike Srpske za podršku i razumijevanje.

Direktor „Elektrodistribucije“ Pale LJubomir Mrda istakao je da je hidroelektrana rezultat domaće pameti, vrhunskog znanja inženjera i stručnjaka različitih profila, te višegodišnjeg zajedničkog zalaganja svih zaposlenih i Uprave ove elektrodistribucije, koji su posljednjih godina nastojali da stvore pretpostavke za ozbiljniji razvojni iskorak preduzeća i obezbijede njegovu dugoročnu stabilnost.

Hidroelektrana „Mesići-Nova“ ima instalisanu snagu pet megavata i projektovanu godišnju proizvodnju 24 gigavat-časa električne energije.

To je najsavremenija hidroelektrana uvezanih tehnoloških cjelina, sa ulaznom građevinom i dovodnim tunelom proticajnog profila 4,9 metara kvadratnih, koji omogućava protok 12 metara kubnih vode u sekundi, cjevovodom pod pritiskom i mašinskom zgradom u kojoj se nalaze tri agregata sa „francis“ turbinama vertikalnog tipa i pripadajućom elektro-mašinskom opremom.

Ovo postrojenje potpuno je automatizovano i posjeduje centralni „skada“ sistem nadzora i upravljanja, koji omogućava daljinski monitoring, upravljanje i planiranje proizvodnje, što je svjetski standard u ovoj oblasti.

Posmatrano sa ekonomskog aspekta, izgradnja ovog objekta donijeće „Elektrodistribuciji“ sa Pala godišnji prihod veći od tri miliona KM, što je izuzetan potencijal za novo investiranje i zapošljavanje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare