Punih 28 godina od bošnjačkog zločina nad kolonom srpskih civila iz Goražda

0

ROGATICA – Veljko Lasica, preživjeli učesnik u koloni srpskih civila koja je 27. avgusta 1992. godine krenula iz Goražda rekao je da su na današnji dan prije 28 godina u kanjonu rijeke Rakitnice pripadnici takozvane Armije BiH zasreli kolonu sa vozilima i autobusom, nenaoružanu i bez pratnje, i ubili 26 Srba, a više od 80 ranili.

„Teško je danas govoriti o tim momentima. Kada je kolona krenula iz Goražda, mislili smo da do Rogatice dođemo slobodno, da tu ostavimo starije, iznemogle i djecu, a mi da se vratimo na svoje dužnosti. Međutim, dogodio se zločin. Tu je bio pravi pakao, pucano je sa svih strana, krv je tekla asfaltom, ljudi su gorjeli u automobilima. Sasuli su sav svoj bijes, s ciljem da gro srpskog stanovništva iz Goražda ovdje bude uništeno“, kaže Lasica.

Lasica je rekao da su sa njim u automobilu bili njegova bolesna sestra i njen bolesni sin, te jedna rodica djevojčica, i svi su imali rane, neko manje, neko više, ali najteže su prošli on i njegova kćerka.

„Ja sam ovdje teško ranjen na ulazu u kotlinu, kćerka mi je teško ranjena, ona i sada ima geler u glavi. Noga mi je bila prebijena i tako sam vozio do Rogatice, ali sam na ulazu u ovaj grad na jednoj krivini izgubio svijet i sletio u kanal, a probudio sam se smješten u bolnici na Sokocu, gdje su mi već bili amputirali nogu. Morali su to da urade jer je rana bila zatrovana“, navodi Lasica.

On ističe da je junak bio vozač autobusa.

„Uspio je da izvuče autobus pun naroda i da spasi ono što se moglo spasiti. U autobusu je bilo 10 mrtvih i oko 30 ranjenih civila“, prisjeća se Lasica i dodaje da su poslije 30-40 dana porodice ubijenih u veoma teškim okolnostima sahranile tijela ubijenih u Rogatici jer su bila u fazi raspadanja.

On kaže da danas, kada se obilježava 28 godina od tog zločina, preživjeli traže da oni koji su počinili zlodjela odgovaraju.

„Na prvom suđenju onima koji su počinili ovo zlodjelo svi su oslobođeni, pod izgovorom, što je sud prihvatio, da nisu znali da je to kolona Srba civila“, naveo je Lasica.

On je dodao da je rodbina dogovorila da žrtvama bude bude podignut skroman spomenik.

„Svake godine dolazimo ovdje da odamo poštu onima koji su izginuli, čiji životi ostadoše ovdje, nekima na ulici, nekima kasnije u bolnici. Danas svi koji smo prošli u koloni slavimo 28. rođendan, jer nas je Bog spasio sigurne smrti“, naglasio je Lasica.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare