Prvu dozu primilo 6.700, apel na građane da se vakcinišu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na području Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže do sada je protiv virusa korona prvom dozom vakcinisano 6.700, a revakcinisano je 6.300 stanovnika, izjavio je Srni koordinator tima za sprovođenje vakcinacije u Domu zdravlja Istočno Sarajevo Danko Vasiljević.

Vasiljević je istakao da je tokom protekle sedmice vakcinisano 160 lica, od kojih je 100 revakcinisano, a 60 je primilo prvu dozu. Na raspologanju su bile „sinofarm“, „sputnjik ve“ i „fajzer“ vakcine.

On je napomenuo da će se proces vakcinacije tokom oktobra odvijati u istim prostorijama kao i do sada, preko puta Doma zdravlja, u periodu od 13.00 do 18.00 časova.

„Trenutno je na ove dvije opštine 87 pozitivnih lica na virus korona, a 1.056 je u izolaciji, odnosno pod nekom vrstom zdravstvenog nadzora. Epidemiološka situacija i dalje je vrlo nepovoljna, te i ovom prilikom apelujemo na građane da se u što većem broju vakcinišu“, istakao je Vasiljević.

Prema njegovim riječima, trenutno među zaraženima ima i vakcinisanih i nevakcinisanih protiv virusa korona, ali su većinom nevakcinisani i imaju teže kliničke slike.

Vasiljević je dodao da je u posljednje vrijeme manji broj onih koji žele da se vakcinišu, te pozvao građane da se jave porodičnom ljekaru ili timu za vakcinaciju.

Prema njegovim riječima, simptomi kod zaraženih virusom korona su kao i ranije – povišena temperatura i kašalj, glavobolja, grebanje u grlu, curenja nosa, bolovi u zglobovima i mišićima, a moguć je i gubitak čula okusa i mirisa, te napominje da se tada osoba izoluje, ne ide na posao, a djeca u školu.

„Ukoliko se ti simptomi pojave, poželjno bi bilo da takve osobe nose zaštitne maske, da se u kućnim uslovima koliko je to moguće izoluju, jer je ovaj virus dosta kontagiozniji za razliku od prošlih nekih sojeva“, istakao je Vasiljević.

Ukoliko se pojave nekih od navedenih simptoma, Vasiljević ističe da je potrebno da se lica jave telefonom timu porodične medicine koji će ih uputiti kako dalje da postupaju.

„Najčešće pregledi se vrše u kovid ambulanti koja radi radnim danima i subotom u periodu od 9.00 do 14.00 časova, a nedjeljom od 9.00 do 12.00 časova, gdje se daje i terapija“, istakao je Vasiljević.

On je napomenuo da je pacijentima koji dobiju simptome van navedenog vremena, dostupan tim u Hitnoj medicinskoj pomoći Doma zdravlja gdje postoji prostorija za izolaciju u kojoj se vrše pregledi.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare