Prva egipatska investicija u Srpskoj

0

FOČA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je tokom posjete Foči prisustvovao otvaranju obnovljenog pogona peleta za ogrev, u okviru bivšeg preduzeća “Maglić”, u koji je egipatski biznismen Muhamed Fekri uložio četiri miliona evra.

“Ovo je prva egipatska investicija u Republici Srpskoj koja ima veliki značaj za Foču i njene građane. Nadam se da je ovo samo početak ulaganja egipatskih biznismena u Srpsku”, istakao je Dodik.

Vlasnik obnovljenog pogona drvnih sortimnenata u Foči Muhamed Fekri zahvalio je predsjedniku Srpske na, kako je rekao, izuzetnoj pomoći u realizaciji projekta, koji u prvoj fazi zapošljava 50 radnika.

“Iduće godine namjeravamo zaposliti još 100 radnika”, naglasio je Fekri, koji već ima slično preduzeće u federalnoj opštini Ustikolina.

Današnjem otvaranju drvoprerađivačkog pogona u Brodu kod Foče prisustvao je i zamjenik ambasadora Egipta u BiH Sajid Ibrahim.

Tokom boravka u Foči predsjednik Dodik posjetio je i gradilište studentskog doma, kao i Hram Svetog Save, čija izgradnja je počela 2005.godine.

Jerej Nenad Tupeša, predsjednik Odbora za izgradnju Svetosavskog hrama, upoznao je Dodika sa finansijskim problemima u vezi sa nastavkom radova na pokrivanju bogomolje bakarnim pokrivačem, za šta je potrebno obezbijediti još oko 800.000 KM.

Napominjući da je Vlada Srpske do sada u gradnju hrama u Foči uložila milion maraka, jerej Tupeša je konstatovao da je iz nerazumljivih razloga, za nastavak gradnje crkve, u posljednje dvije godine, izostala bilo kakva pomoć lokalnih vlasti foče.

“Ovaj saborni hram u Foči, koji se gradi nakon 500 godina, veoma je značajan ne samo za narod Foče, nego i za Republiku Srpsku i zato će Vlada Srpske, kao i sve druge institucije, pomoći da se hram izgradi i da bude ne samo najveći, nego i jedan od naljepših pravoslavnih hramova na ovim prostorima”, rekao je Dodik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments