Protivgradne mreže za 37 proizvođača organske maline

0

FOČA – U Foči je danas za 15 malinara isporučena oprema za postavljanje mreža za protivgradnu zaštitu malina, a taj vid pomoći u narednih pet godina dobiće ukupno 37 proizvođača ovog jagodičastog voća, čime će od grada biti zaštićeno oko 42 od ukupno 90 hektara zasada na području ove opštine.

Vrijednost prvog dijela isporučene opreme je 42.000 KM, a u jednakim iznosima je finansiraju Ministarstvo poljoprivrede Srpske iz kredita Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede IFAD i opština Foča iz svog budžeta, dok je ukupna vrijednost protivgradne zaštite za svih 37 korisnika 150.000 KM.

Načelnik opštine Radisav Mašić ističe da će 37 malinara, koji prođu ovaj projekat, dobiti sertifikat organskog proizvođača.

„U ovoj godini njih 15 će dobiti svu opremu i neće ništa platiti, jer je opština pristala da snosi 50 odsto troškova, a 50 odsto IFAD, tako da će ovo biti projekat koji će, nadam se, stimulisati i druge poljoprivrednike da se okrenu organskoj proizvodnji“, rekao je Mašić.

On je ocijenio da je prednost ovog projekta što proizvođači imaju ugovorene količine, otkupljivača i cijenu, odnosno siguran plasman.

„Nadam se da će i drugi vidjeti da je ovo dobar način da se preorijentišu na organsku proizvodnju i mislim da bi Foča u tome mogla i prednjačiti u Republici Srpskoj“, naveo je Mašić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika opštine Foča Verica Drakul kaže da su se za ovaj vid pomoći poljoprivrednicima odlučili jer na području opštine Foča ne postoji raketni sistem protivgradne zaštite.

„Prve godine pomoć je dobilo 15 proizvođača organske maline, a opština Foča je preuzela 50 odsto troškova, tako da naši proizvođači ništa ne plaćaju, pa koristim priliku da zahvalim lokalnoj upravi i načelniku Radisavu Mašiću“, rekla je Drakul.

Ona je pozvala poljoprivrednike koji su zainteresovani za organski uzgoj maline da konkurišu za dobijanje ove vrste pomoći, a dodala je da je osim protivgradne zaštite u okviru ovog projekta planirana i nabavka mehanizacije, kao i stručno usavršavanje.

Proizvodnjom maline u Foči se bavi oko 110 poljoprivrednika.

Proizvođač Milan Gagović ističe da područje opštine Foča nije pokriveno protivgradnim raketama, pa će uz pomoć ove opreme moći da sačuvaju svoje zasade.

„Mi ovdje i plaćamo protivgradnu zaštitu, ali na ovom prostoru nemamo protivgradnih raketa koje razbijaju oblake, pa je ovo veliki vid pomoći. Kada smo konkurisali bilo je planirano da platimo pola cijene, a na našu veliku sreću oprema je potpuno gratis, opština je preuzela naš dio za šta smo im mnogo zahvalni“, rekao je Gagović.

Ranko Ikonić ističe da je ovo velika podrška malinarima, zahvaljujući kojoj će moći mirno da spavaju.

„I sada strepim kada god oblak naiđe, plašim se da ne dođe do onog najgoreg. Ovo je odlična stvar“, rekao je Ikonić.

Dragana Tešević navodi da su imali dosta problema sa gradom.

„Mreža će nam mnogo značiti, a praviće i zasjenu od sunca, tako da će dosta pomoći pri uzgoju maline. Organskom proizvodnjom maline na površini od pet dunuma bavimo se već pet godina, isplata je redovna i može se zaraditi neka prosječna plata“, rekla je Teševićeva.

Cijena maline za ovu godinu još nije formirana, a malinari se nadaju da će biti veća u odnosu na prethodne godine, samim tim što je i rod maline umanjen zbog obilnih kiša.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare