Protesti u slučaju nepotpisivanja Austrijskog kredita

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predstavnici Studentskog parlamenta Unije studenata Univerziteta Istočno Sarajevo /UIS/ najavili su proteste ukoliko do kraja dana, Ministarstvo prosvjete i obrazovanja Republike Srpske ne potpiše ugovor sa Vladom Austrije o realizaciji kredita za modernizaciju i razvoj Univerziteta po evropskim standardima.

Predsjednik Unije studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu Aleksandar Glavaš rekao je da je Vlada Srpske odobrila realizaciju druge faze kredita u dva dijela od po 10.000.000 evra i da je danas zadnji rok za potpisivanje, što Ministarstvo prosvjete i kulture još nije učinilo.

“Zbog birokratskog prilaza resornih ministarstva prethodne, a i sadašnje Vlade, svi rokovi za relizaciju su istekli u junu ove godine. Uz pregovaranje, Univerzitet je pomjerio rokove, ali samo za 10.000.000 evra. Rok za potpisivanje sa Austrijancima je danas i nema nikakvog daljeg pomjeranja”, rekao je Glavaš na konferenciji za novinare.

Glavaš je rekao da su jutros imali sastanak sa resornim ministrom Goranom Mutabdžijom koji je, prema njegovim riječima, bio razočaravajući.

Sa 10.000.000 evra planiran je završetak doma u Foči, Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči, Regionalni istraživački centar za tehnologiju hrane u Zvorniku, poslovno-inovacioni centar u Istočnom Sarajevu i opremanje nekoliko fakulteta nastavim sredstvima.

Za drugih 10 miliona evra planirano je finansiranje izgradnje domova u Palama i u Lukavici, rekonstrukcija doma i fakulteta u Zvorniku i opremanje ostalih fakulteta.

Predsjednik Unije studenata Predrag Govedarica rekao je da će “Unija podržati sve aktivnosti Studentskog parlamenta i pozvati na odgovornost one koji su krivi za, eventualno, nepotpisivanje”.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments