Prošle godine sklopljena 134 braka

0

Na području opštine Pale u toku prošle godine sklopljena su 134 braka, što je šest više nego 2016. godine, a najstariji mladoženja ima 77 godina, rekli su Srni u Matičnoj službi ove lokalne zajednice.

„Muškarac sa navršenih 77 godina najstariji je mladoženja koji je zaključio brak, dok nije bilo sklapanja maloljetničkih brakova“, navode u ovoj službi.

U mjestu Mokro, opština Pale, u toku 2017. godine sklopljeno je 13 brakova, što je za tri manje nego godinu ranije, kada je zasnovano 16 bračnih zajednica.

Jerej u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Mokrom Dalibor Stakić rekao je za Srnu da je prošle godine bilo 30 krštenja i 17 vjenčanja, dodavši da dosta mladih dolazi u crkvu, posti i pričešćuje se.

Kada je riječ o crkvenom braku, Stakić kaže da kao što se čovjek može vjenčati tako se može i razvjenčati, te da je to sve češće u posljednje vrijeme.

„Oduvijek je crkva odobravala razvod braka. Prvi uslov je da su se bračni drugovi već razveli građanski u opštinskom sudu, a potom s tim rješenjem oni dolaze kod sveštenika, koji piše molbu, odnosno preporuku, koja se upućuje crkvenom sudu Mitropoliji dobrobosanskoj i onda oni odlučuju“, navodi Stakić.

On ističe da u posljednje vrijeme ima razvedenih crkvenih brakova, i to uglavnom rade ljudi koji žele ponovo da stupe u bračnu zajednicu i koji žele ponovo da imaju vjenčanje u crkvi, dodavši da za to moraju biti opravdani razlozi.

„U prijašnje vrijeme moralo je biti prvo opštinsko vjenčanje, a za svaki crkveni brak tražila se dozvola za crkveno vjenčanje, ali sada nije tako. Ima brakova koji su sklopljeni pri crkvi, a nisu u opštini i obratno“, ističe Stakić.

On naglašava da ima dosta omladine koja dolazi u crkvu, zahvaljujući vjeronauci, gdje mladi uče o osnovnom poznavanju vjere, običaja i ljubavi, što je najvažnije.

„Da bi se nešto radilo mora se imati vjere, ljubavi i nade, a to su tri hrišćanske vrline koje podstiču čovjeka da živi, radi i stvara“, naglašava Stakić i dodaje da su psovke ružna navika koju mladi usvajaju od starijih, ocjenivši da će i to vremenom iščeznuti.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments