Prošle godine prikupljeno više od 30 tona meda

0

SOKOLAC – Članovi Udruženja pčelara „Glasinac“ sa Sokoca kažu da su prošle godine proizveli više od 30 tona meda, što je bolji prinos nego u 2018. godini.

Predsjednik sokolačkog Udruženja pčelara „Glasinac“ Goran Nešković rekao je Srni, nakon današnje godišnje skupštine ove asocijacije, da je sa svojih skoro 70 košnica prošle godine imao prosječno po devet kilograma meda po košnici, što je najlošiji prinos u proteklih 20 godina koliko se bavi ovim poslom.

Nešković je naglasio da je prinos meda u 2019. bio različit u zavisnosti od mikrolokacije, pa se kretao od devet do 20 kilograma po košnici, čime su se mogli pohvaliti pčelari na području Kalimanića i Sokolovića.

On kaže da u slučaju pojave bolesti ovo udruženje sarađuje sa Veterinarskim institutom Republike Srpske „Dr Vaso Butozan“ i gradskim veterinarskim inspektorom.

Nešković je podsjetio da se prošle godine na tri društva u jednom pčelinjaku pojavila „američka trulež“ i da je to sanirano i uništeno.

On je naglasio da pčelari sa šireg romanijskog područja imaju Repro-centar za proizvodnju matica na imanju Zorana Batinića u Primčićima.

Prema njegovim riječima, rad i kvalitet matica se prati tokom godine na Testnoj-stanici, koja se nalazi na imanju Dragiše Kovačevića u selu Pariževići, kod Sokoca.

On kaže da je Udruženje pčelera sa Sokoca početkom ove godine apliciralo projekat prema Međunarodnom fondu za razvoj poljoprivrede /IFAD/ za mlade pčelare početnike.

„U narednih pet godina po 30 mladih pčelara trebalo bi da dobije startap pakete, odnosno po pet pčelinjih društava, u čijoj nabavnoj cijeni IFAD učestvuje sa 50 odsto, pčelari sa 40 odsto i opština sa 10 odsto sredstava“, rekao je Nešković.

Prema njegovim riječima, taj startap paket će koštati 1.200 KM, što znači da bi pčelar za paket od pet rojeva trebalo da učestvuje sa oko 400 KM.

U okviru tog projekta planirana je i izgradnja pčelarskog centra na Sokocu, koji bi IFAD finansirao sa 70 odsto i lokalna zajednica 30 odsto.

Taj objekat bi bio vlasništvo opštine i biće dat na korištenje Udruženju pčelara „Glasinac“.

„Cilj je da se obezbijede bolji uslovi za rad udruženja“, naglasio je Nešković.

Daliborka Ponjarac /19/ iz sela Vrapci, kod Sokoca, odlučila je da se bavi pčelarstvom nakon štete koju je pčelinjaku njene porodice nanio medvjed i tako nastavi tradiciju.

„Počela sam sa četiri pčelinja društva u razvoju i imala veoma dobar prinos od 100 kilograma meda i dobila pet novih rojeva, što mi daje volju za dalje“, rekla je ona Srni.

Ona je, kako kaže, zainteresovana za sve konkurse za mlade pčelare i prijaviće se za nabavku novih društava, jer planira da se bavi pčelarstvom i dalje.

Na današnjoj skupštini usvojen je finansijski, izvještaj o radu u prošloj i plan rada za ovu godinu.

Redovni profesor Poljoprirednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Goran Mirjanić održao je sokolačkim pčelarima predavanje o temi „Izimljavanje i proljećni razvoj pčelinjih društava, prihrana pčela i priprema za glavnu pašu“.

Udruženje pčelara „Glasinac“ osnovano je 2001. godine i sada ima oko 100 članova.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare