Proslavljena krsna slava Univerziteta

0

ISTOČNO SARAJEVO – Svetom liturgijom i obredom lomljenja slavskog kolača danas je u hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama proslavljena krsna slava Univerziteta u Istočnom Sarajevu – Sveti Ćirilo i Metodije.


Prorektor za nastavu na ovom univerzitetu Ranko Božićković rekao je Srni da Univerzitet u Istočnom Sarajevu i dalje krupnim koracima ide naprijed, razvija nove studijske programe i održava infrastrukturu ove visokoobrazovne institucije, koja je postala jedan od vodećih univerziteta u BiH i regionu i prvi akreditovani javni univerzitet u BiH.

On je istakao da su uspješno prevaziđeni problemi prijema studentskih domova i da su na Univerzitetu sada u potpunosti okrenuti pitanjima nastave i naučno-istraživačkog rada.

Potpredsjednik Unije studenata Republike Srpske Predrag Govedarica naglasio je da ova asocijacija pozdravlja sva zalaganja institucija u Srpskoj za bolji studentski standard, uključujući i dovršetak opremanja i useljenje studenata u studentske domove na Palama.

Prema njegovim riječima, pozitivno je i to što su nastavljeni radovi na izgradnji studentskog doma u Foči, kao i rekonstrukciji Bogoslovskog fakulteta.

„Izvođači su nas uvjerili da će do 1. septembra biti okončana izgradnja studenstkog doma u Foči, a što se tiče domova na Palama imamo obećanje i iz Vlade i od predsjednika Republike Srpske /Milorada Dodika/ da će ti objekti biti useljeni sa početkom nove školske godine, tim prije jer je tender za namještaj i opremanje već spreman“, naglasio je Govedarica.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu nizom aktivnosti obilježava krsnu slavu i Dan Univerziteta, počevši od 11. maja otvaranjem izložbe umjetničkih radova nastavnika i saradnika Akademije likovne umjetnosti Trebinje u Sarajevu, te promocijom doktora nauka i svečanom akademijom 22. maja.

Predviđeno je da program bude nastavljen večerašnjim zajedničkim koncertom Akademskog hora Muzičke akademije i „Ameriken juniversiti čember singers“ u Sarajevu, dok će program biti zatvoren 27. maja autorskim koncertom Dražana Kosorića u velikom amfitetatru Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Rektor Radoslav Grujić rekao je ranije da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu, bez obzira na okolnosti u kojima radi i razvija se, izrastao u savremeni integrisani univerzitet, spreman da bude oslonac društvu u prihvatanju izazova današnjeg vremena.

Prema njegovim riječima, na 17 fakulteta sa 52 studijska programa prvog, 44 drugog i tri trećeg ciklusa studira 15.000 studenata. Ministarstvu prosvjete i kulture upućen je zahtjev za licenciranje više studijskih programa prvog, drugog i trećeg ciklusa.

Do sada je promovisano 315 doktora nauka, 750 magistara nauka i 195 mastera dok je diplomiralo više od 14.000 studenata.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu prošle godine izabrano je 11 redovnih profesora, 16 vanrednih profesora, 28 docenata, 44 viših asistenata i 19 asistenata.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare