Proslavljena krsna slava posvećena dabrobosanskim mučenicima

0
Spomen-kompleks Stari Brod
Arhivska fotografija

VIŠEGRAD – U Spomen-kapeli u Starom Brodu, gdje su ustaše ubile 6.000 Srba u proljeće 1942. godine, danas je proslavljena krsna slava posvećena dabrobosanskim mučenicima stradalim u Drugom svjetskom ratu.

Protojerej Dragan Vukotić rekao je da je proslava slave počela prije četiri godine da bi se vjernici okupljali na ovom mjestu i sjećali na postradale Srbe.

“Ovo je mjesto na kojem se može pokloniti precima koji su stradali na zvjerski način”, istakao je Vukotić.

Svetu liturgiju danas je služilo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkvene opštine Višegrad, a domaćin slave bio je Željko Đuričić iz Starog Broda.

Predsjednik banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata Dobrila Kukolj istakla je značaj da se govori o stradanju Srba, te je napomenuo kako se za Stari Brod nije dugo znalo.

“O stradanju Srba je toliko značajno govoriti, da i kad se spava ne smije se zaboraviti, jer su tu bile djevojke i djeca”, rekla je Kukolj.

Ona je napomenuo da članovi ovog udruženja posjećuju sva stratišta gdje su ustaški zlotvori ubijali Srbe na zvjerski način u Drugom svjetskom ratu.

Kukolj je naglasila kako o stradanju treba govoriti da bi to ušlo u istoriju i da to mladi prenesu na mlađe generacije.

Spomen-kapela u Starom Brodu izgrađena je u znak sjećanja na 6.000 Srba koje su u proljeće 1942. godine ubile ustaše “Crne legije” Jure Francetića, među kojima su prednjačili muslimani iz podrinjskog kraja.

Ustaške jedinice pokrenule su tada ofanzivu u namjeri da protjeraju i pobiju srpsko stanovništvo iz istočnog dijela BiH.

Tokom ove ofanzive, ustaše su mučki ubile 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.

Izgradnja Spomen-kapele u Starom Brodu počela je 2007. godine uz blagoslov blaženopočivšeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.

Prema crkvenom kalendaru, Sveti mučenici dabrobosanski i mileševski proslavljaju se 11. jula.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments