Proširenje doma za stare za 70 do 90 mjesta

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da će resorno ministarstvo podržati proširenje kapaciteta Doma za starija lica u Istočnom Sarajevu za 70 do 90 korisničkih mjesta.

„Što se tiče tog proširenja, zajednički ćemo raditi na tom budućem projektu, što će biti novina za Istočno Sarajevo, ali i za samu ustanovu“, rekao Šeranić novinarima nakon razgovora sa direktorom Doma za starija lica Miljanom Sladojem.

Prema njegovim riječima, proširenje će zavisiti od toga da li će to biti za korisnike koji su nepokretni i kojima treba drugačiji način njege ili će to biti pokretni korisnici koji mogu da brinu o sebi.

Govoreći o organizaciji Doma u vrijeme epidemije virusa korona, Šeranić je naveo da se ovaj, kao i drugi domovi u Republici Srpskoj, dobro organizovao.

On je podsjetio da su domovi za starija lica republičke ustanove, čiji je osnivač Vlada Republike Srpske, tako da je tokom epidemije Ministarstvo zdravlja i socijalne zaptite Srpske bilo u direktnoj komunikaciji sa svima njima, te dodao da je u Srpskoj bilo sistematsko testiranje na virus korona lica koja rade u tim domovima.

Sladoje je rekao da se niko od korisnika Doma za starija lica u Istočnom Sarajevu nije zarazio virusom korona, zahvaljujući poštovanju svih mjera koje su donijele nadležne institucije u Republici Srpskoj.

On je zahvalio Vladi Republike Srpske i resornom ministru za podršku koju su pružili ovoj ustanovi tokom epidemije virusa korona, te dodao da se Dom u ovom periodu organizovao u skladu sa svojim mogućnostima, ali i preporukama nadležnih u Srpskoj.

Kada je riječ o proširenju ove ustanove, Sladoje je rekao da je trenutno u fazi izrada projektne dokumentacije, koja bi uskoro trebala da bude gotova.

„Početni dio posla, odnosno početak izgradnje, finansiraćemo sami, nakon čega će se u projekat uključiti Ministarstvo kako bi se do kraja privela izgradnja, opremanje i sve ono što teba da bi se on i realizovao“, istakao je Sladoje.

On je naglasio da je riječ o značajnom projektu za starija lica na području Sarajevsko-romanijske regije, te dodao da je velika potražnja za smještajem.

„Ovim projektom, ne samo da ćemo povećati kapacitet, već ćemo i značajno unaprijediti uslugu koju pružamo“, rekao je Sladoje i pojasnio da će na taj način biti rasterećen postojeći objekat, odnosno korisnici će dobiti veći komoditet.

Prema njegovim riječima, time će se ukazati potreba i za zapošljavanjem novog stručnog kadra, a samim tim i zaokružena usluga starim licima – da dostojanstveno žive u ovoj ustanovi.

U Domu za starija lica u Istočnom Sarajevu trenutno je smješteno 137 lica, a njegov kapacitet je 141.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare