Propusti u istrazi dvostrukog ubistva Furtule i Pašalića

0

Vlasnik ambulante u Vlasenici i poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Ostoja Dragutinović spasio je tužioca Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu Biljanu Petrović od odgovornosti zbog neizlaska na uviđaj poslije dvostrukog ubistva u Palama, tako što je posvjedočio da je ona toga dana bila bolesna, iako je bila dežurni tužilac.

Zbog neizlaska Petrovićeve na uviđaj i opstrukcija i propusta tužioca Stanka Nujića, koji je vodio istragu, ubistvo Dalibora Furtule i Vladislava Pašalića, počinjeno 29. septembra 2011. godine u selu Miošići kod Pala, i dalje je nerazjašnjeno.

Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH pokrenula je 20. oktobra 2011. godine disciplinski postupak protiv Petrovićeve, ali je ona uspjela da se spasi zahvaljujući Dragutinoviću, tvrdeći da je taj dan bila bolesna i da je on pregledao u svojoj ambulanti. Dragutinović je na poziv disciplinskog tužioca dao izjavu o bolesti i liječenju Petrovićeve, čime je ona amnestirana od odgovornosti. Ostalo je, međutim, nerazjašnjeno pitanje kako je Petrovićeva taj dan mogla biti dežurni tužilac, ako je bila bolesna.

Petrovićeva nije željela da govori o disciplinskom postupku, ali ni da detaljnije objasni nelogičan slijed dešavanja na dan dvostrukog ubistva.

– Sve što vas interesuje u vezi sa disciplinskim postupkom pitajte VSTS. Postoje odluke koje se mogu i one koje se ne mogu objavljivati. Ja vam o tome ništa neću reći. Za ovaj predmet pitajte Nujića. Kada se desilo to ubistvo ja sam njega samo mijenjala – kazala je Petrovićeva ustvrdivši da je rukovodila uviđajem i da je sve uradila po zakonu.

Dragutinović je rekao da je pozvan da da izjavu u vezi sa liječenjem Petrovićeve, ali da se ne sjeća kada, gdje i kome je dao tu izjavu.

– Ona je moj pacijent i ja sam takvu izjavu i dao. Htjeli su da usmeno potvrdim ono što sam napisao, a o dijagnozi i bolesti vam ne mogu ništa reći, jer se radi o ljekarskoj tajni. Ona je bila bolesna i liječila se kod mene i to sam potvrdio – kazao je Dragutinović.

Iz Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a nisu odgovorili na pitanja o detaljima postupka protiv Petrovićeve, nego su samo istakli da je protiv nje vođen disciplinski postupak i da je izrečena adekvatna disciplinska mjera.

“Glas Srpske” je još u februaru prošle godine ukazao na propuste u istrazi dvostrukog ubistva koje je šokiralo Pale. Izvor blizak istrazi rekao je tada da je zbog nemara i čudnih odluka Petrovićeve i Nujića istraga krenula pogrešnim putem već od prvog dana. Naime, osumnjičeni za ubistvo Svetko Furtula policiji je dobrovoljno priznao da je ubio dvojicu mladića, objasnivši do najsitnijih detalja kako je to uradio. Policija je o tome obavijestila Petrovićevu, ali ona ni tada nije dala smjernice za njihov dalji rad. Istragu je zatim preuzeo zamjenik glavnog okružnog tužioca Nujić, kome je Furtula takođe priznao ubistvo, ali on o tome nije sačinio zapisnik, nego je policiji naložio da Furtulu ponovo saslušaju. Furtula je ponovo policiji opisao kako je izvršio ubistvo, ali izjava data policiji, za razliku od one koja je trebalo da bude sačinjena u tužilaštvu, po zakonu nije dokaz. U ponovnom razgovoru s Nujićem, u prisustvu branioca, Furtula odbija bilo kakvu saradnju. Neprofesionalizam tužilaca, naveo je naš izvor, prikriven je tako što je u saradnji s pojedincima iz Osnovnog suda Sokolac Furtuli izrečena kazna od dvije i po godine zatvora za nezakonito posjedovanje oružja. Na tome je sve završeno, a počinioci ubistva su i dvije godine kasnije nepoznati.

Istraga u toku

Portparol Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo Neven Kramer je rekao da još traje istraga dvostrukog ubistva u Palama.

– Istraga u tom predmetu je u toku i na njemu i dalje radi tužilac Nujić – kazao je Kramer.

(www.palelive.com / Glas Srpske)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments