Pronađene vodovodne cijevi stare 500 godina

0

ZVORNIK – U blizini gradske kapije, koja je dio srednjovjekovne tvrđave Đurđev-grada kod Zvornika, pronađeni su ostaci vodovodnog sistema, za koji se vjeruje da potiče iz druge polovine 15. vijeka.

Muzejski radnik Rajko Avramović smatra da se na tom mjestu nalazilo naselje Tabaci, gdje se štavila koža, dodajući da je tu ranije postojao prirodni izvor vode.

„Pretpostavljam da je iz tog izvora kamenom rigolom, koja se nastavljala keramičkim ili zemljanim cijevima, usmjeravana voda u donji grad srednjovjekovne tvrđave, ali i u prvu varoš Zvornika“, rekao je Avramović novinarima.

Avramović je istakao da pretpostavlja da je ova cijev bila u funkciji više od 500 godina, te da je znao da je na tom mjestu postojao izvor vode i da je vjerovao da se tu mogu naći ostaci ondašnjeg vodovodnog sistema.

Podsjećajući da je jedno privatno lice na tom mjestu, radi vlastitih potreba, prekopavalo dio puta, Avramović je istakao da su se upravo na tom mjestu pojavili dijelovi vodovodne cijevi.

On je ocijenio da su pronađeni dijelovi cijevi vrijedni eksponati, te dodao da će biti smješteni u zvorničku Muzejsku zbirku.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare