Promovisano 39 doktora nauka

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu danas je, povodom Dana i krsne slave Univerziteta – Svetog Ćirila i Metodija, promovisano 39 doktora nauka koji su doktorske studije okončali na ovom univerzitetu.


Rektor Univerziteta Radoslav Grujić istakao je da svi doktorandi ne rade na Univerzitetu u Istočnom Sarajevo, već imaju kolege koji su došli iz drugih država i određeni broj doktoranada koji rade u preduzećima i institucijama.

„Naš Univerzitet na ovaj način podmlađuje sopstvene kadrove“, rekao je Grujić i dodao da su ovi doktorandi svoje doktorske radove radili prema starom nastavnom programu, a Univerzitet je od ove godine krenuo sa doktorskim studijama prema Bolonjskom programu.

Grujić je naglasio da je povodom slavskih svečanosti Univerzitet potpisao ugovore o saradnji sa dva univerziteta iz Rumunije iz Konstance i Galatija, sa Matičnom bibliotekom Istočno Novo Sarajevo, kao i sa Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, ugovor sa Zavodom za zapošljavanje podrazumijeva međusobnu saradnju i razmjenu informacija o broju studenata koji su diplomirali na Univerzitetu, a sada se nalaze na evidenciji Zavoda.

„Ti podaci nas interesuju zbog kreiranja upisne politike za naredne godine“, rekao je Grujić i dodao da su oni jedini Univerzitet u Republici Srpskoj, a i šire, koji ima za svakog diplomiranog studenta tačne podatke gdje se nalazi, da li je zaposlen, gdje traži posao.

Grujić je naglasio da stručnjaci iz Zavoda za zapošljavanje učestvuju u radu nekih komisija Univerziteta koje govore o upisnoj politici, o kreiranju zanimanja i zvanja koja stiču studenti.

„Zavod nas usmjerava koje studijske programe da kreiramo, daju nam informacije šta to privreda očekuje i na koji način da se mi prilagođavamo tim potrebama“, istakao je Grujić.

Doktorand Dejana Tešanović, koja radi na Poljoprivrednom fakultetu u Istočnom Sarajevu, istakla je da joj doktorat predstavlja krunu dosadašnjeg rada, zalaganja i truda, što ne može svako da postigne.

Tešanovićeva se nada da će svi današnji doktorandi u svojoj struci dati doprinos s ciljem poboljšanja cjelokupne situacije.

Na Elektrotehničkom fakultetu danas u 17.00 časova biće održana svečana akademija, u prisustvu uglednih zvanica iz javnog i političkog života Republike Srpske, kao i brojnih drugih gostiju sa univerziteta u Srpskoj, BiH i zemalja regiona sa kojima sarađuje Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Tokom akademije, zaslužnim pojedincima, institucijama i najboljim studentima biće uručene povelje, priznanja, zahvalnice i orden Univerziteta.

Vjerski obred lomljenja slavskog kolača biće obavljen u nedjelju, 24. maja, nakon liturgije u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama u Istočnom Sarajevu.

Obilježavanje Dana i krsne slave Univerziteta počelo je 11. maja, otvaranjem izložbe umjetničkih radova nastavnika i saradnika Akademije likovnih umjetnosti Trebinje Univerziteta u Istočnom Sarajevu u Galeriji Kolegijum artistikum u Sarajevu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare